Na vsebino

Katera je najlepša ovca v deželi tej?

Foto: Uroš Raztresen
Foto: Uroš Raztresen

Društvo rejcev drobnice Bele krajine je včeraj pri gasilskem domu v Semiču pripravilo že 26. razstavo ovc in koz, ki je kljub muhastemu vremenu tudi tokrat pritegnila številne radovedne poglede. Belokranjski rejci so poleg ovc, koz, pastirskih psov pasem šarplaninec, na ogled postavili tudi male živali, ki jih je predstavilo Društvo gojiteljev malih pasemskih živali iz Novega mesta. Poleg tega so prikazali tradicionalen način peke jagenjčka, pripravili ovčarsko igro 4 x 4, prikazali postopek striženja in obrezovanja parkljev ter organizirali delavnico s kuharskim mojstrom. Na stojnicah so se predstavila belokranjska društva in kmetije s svojimi pridelki in izdelki, veliko dela pa so imele tudi ocenjevalne komisije.

Rejci iz različnih koncev Bele krajine so na ogled postavili prek 80 ovac različnih pasem in osem koz burske pasme. Med ovcami je bila najštevilčnejše zastopana belokranjska pramenka, za promocijo katere si društvo v zadnjih letih še posebej prizadeva. Na ogled so bile tudi ovce jezersko–solčavske in oplemenjene jezersko-solčavske pasme, bovške pasme ter križanci jezersko-solčavskoromanovske pasme s pasmo dorper.

Komisijo je s kondicijo in videzom najbolj prepričal oven Izidorja Grabrijana iz Velikih sel, ki je na razstavo prinesel tudi najlepše rogovje kozla, medtem ko je njegova partnerica Manca Kos prejela priznanje za najlepše rogovje ovna. Priznanje za najlepšo ovco je prejela Tinkara Štukelj z Mladice pri Semiču, za najlepšega kozla in najlepšo kozo Janez Škrinjar iz Semiča.

Priznanje za najboljšo pečenko je prejel Andrej Ogulin, ki je slavil tudi v absolutni konkurenci, saj je njegova pečenka dobila najvišjo oceno. Med novinci je najboljšo pečenko spekel Uroš Ivanetič, laskavi naziv mojstra v pečenju belokranjskega jagenjčka na ražnju pa si je letos prislužil Jože Črnič iz Fučkovcev.

Tudi obiskovalci so tekmovali in sicer v igri 4x4, kjer so ugibali težo razstavljenega ovna. Razvila se je vneta razprava o teži ovna, predstavnika pasme belokranjska pramenka, nepostriženega in razmeroma mladega, kar je pretentalo marsikaterega rejca, saj je večina stavila na maso ovna med 70 in 80 kg. A se je tehtnica zaustavila pri 53 kg, kar je med občinstvom poželo veliko začudenja. Vendar se je izostreno oko zmagovalca zmotilo le za pičlega pol kilograma, ki si je za nagrado prislužil živega jagenčka v protivrednosti 80 evrov.

Kot je povedal Peter Štukelj, predsednik Društva rejcev drobnice Bele krajine, lahko na podlagi letošnje razstave sklepamo, da je reja drobnice pri nas prvenstveno namenjena pridobivanju mesa. Redkeje se kmetije odločajo za mlečni tip živali in temu primerno nadaljno pridelavo mleka in mlečnih izdelkov. "Kljub upadu števila drobnice v zadnjih letih, kar po večini sovpada s starostno strukturo rejcev in na prvi pogled nekoliko manj rentabilno kmetijsko panogo, lahko z veseljem trdimo, da imamo na našem območju rejce, ki s svojo lastno selekcijo prilagojeno na potrebe trga vzrejajo zanimive in kvalitetne živali," še ugotavlja Štukelj..

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj