Na vsebino

Katja Šuklje Antalick: Ženske je treba spodbujati od malih nog

Katja Šuklje Antalick je doktorica vinogradništva. Foto: posnetek zaslona
Katja Šuklje Antalick je doktorica vinogradništva. Foto: posnetek zaslona

Tudi v vinarstvu imajo ženske že zgolj zaradi spola še vedno slabša izhodišča za uspeh, kar med drugim dokazuje njihova skromna zastopanost med enologi in mladimi prevzemniki, so ocenile udeleženke okrogle mize časnika Finance. Tehtnih razlogov za to po njihovem mnenju ni več, saj vinarke in enologinje enakopravnost dokazujejo s številnimi dosežki.

Ženske imajo le redkokdaj glavno besedo v vinski kleti, kjer je žensk vinark v Sloveniji po ocenah manj kot deset odstotkov. Kot vinarke ali lastnice vinogradniških kmetij tudi v svetovnem merilu ženske ne presežejo 15 odstotkov.

Razloge lahko iščemo predvsem v tradiciji, saj je družinsko kmetijo navadno prevzel najstarejši sin. Tako je izrazito moška sestava ostala tudi na čelu slovenskega vinogradništva in vinarstva. Dejstvo, ki ga ne smemo spregledati in je bržkone tudi razlog, da je vinski svet v domeni moških, je narava dela na kmetiji, ki vključuje veliko težkega fizičnega dela, piše portal O vinu.

Ženske je treba spodbujati od malih nog

S tem se strinja tudi Katja Šuklje Antalick, profesorica na Fakulteti za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici in vinarka, ki vodi družinsko vinsko klet na Trnovcu pri Metliki ter vinski bar v Ljubljani. Doktorica vinogradništva poudarja, da se danes enologinje čedalje pogosteje pojavljajo v velikih kleteh, ker je v njih delo razporejeno. "Na družinskih kmetijah pa brez potrebne podpore ženske težko opravijo vsa težaška dela, zato jih v glavnem vodijo moški," pravi Šuklje Antalickova.

A časi se spreminjajo, tehnologija napreduje, kmetijstvo se modernizira in omogoča, da vse več žensk samostojno vodi vinogradniško-vinarske kmetije. Toda po njenih besedah samo to ne bo dovolj, da se bodo ženske bolj množično vključevale v vinarsko panogo.

"Cel sistem bi moral biti drugače naravnan – v smislu, da bi ženske spodbujali za delovanje v tej sferi od malih nog in potem skozi ves proces izobraževanja. V Sloveniji v posameznih družinah žensk še ne spodbujajo. Svetovno gledano pa je drugače. Že leta opazujem mlade študentke, ki potujejo po svetu in opravljajo trgatve po različnih državah sveta. Delo opravljajo enakovredno moškim in so vrhunske enologinje," je poudarila profesorica.

Vir: O vinu

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj