Na vsebino

Kaznovanje brez učinka, potrebne sistemske spremembe

Jože Vrščaj, načelnik PP Črnomelj.
Jože Vrščaj, načelnik PP Črnomelj.

Kljub večjemu številu kaznivih dejanj glede na predhodno leto, so bile varnostne razmere na območju semiške občine v minulem letu zadovoljive, ocenjuje načelnik Policijske postaje Črnomelj Jože Vrščaj v poročilu, ki ga je nedavno obravnaval tamkajšnji občinski svet. Obravnavali so 78 kaznivih dejanj, kar je sicer 19 več kot leto prej; med temi so jih do konca leta raziskali 36 odstotkov vseh. Hujših kaznivih dejanj niso zabeležili.

Na področju kaznivih dejanj zoper premoženje so zabeležili 62 kaznivih dejanj (leto prej 35), med katerimi je bilo največ tatvin. Število primerov nasilja v družini je lani ostalo na ravni iz leta 2021, petkrat so morali posredovati zaradi zanemarjanja otroka in surovega ravnanja, kar je polovico manj v primerjavi z letom prej. Tudi število kršitev javnega reda in miru je ostalo na približno enaki ravno, povečalo pa se je število primerov kršitve zakona o prijavi prebivališča, kjer so obravnavali 14 primerov (leto prej 2).

Na cestah v semiški občini so lani policisti obravnavali 43 prometnih nesreč, kar je osem več kot leto prej. V nesrečah se je en udeleženec huje poškodoval, 15 pa ji je utrpelo lažje poškodbe. Prometne nesreče s smrtnim izidom lani niso obravnavali. Zasegli so 23 vozil.

Svetniki so ob obravnavi poročila opozorili na domnevno povečano število uporabe in preprodaje prepovedanih drog v širši okolici šole, pa tudi na večje število incidentov do katerih prihaja v Zbirnem centru Semič, s katerim upravlja Komunala Črnomelj. Nepridipravi so tam celo pretepli upravnika deponije. Vrščaj je povedal, da povečanega problema uporabe prepovedanih drog zaenkrat ne zaznavajo, glede zbirnega centra pa je dejal, da se problematike zavedajo, zato policijske patrulje območje redno obiskujejo, vendar pa policija po njegovih besedah deponije ne more varovati, saj je to naloga upravljalca. Dodal je, da je podobno odlagališče nenevarnih odpadkov tudi na Vranovičih, kjer pa tovrstnih težav ni.

Jalova kaznovalna politika

Alojzij Simonič (SLS) je načelnika PP Črnomelj opozoril na povečano število vlomov in tatvin po zidanicah na območju Ručetne gore. Tudi sam je bil nedavno žrtev, po njegovem dobro organizirane ekipe zmikavtov, ki za seboj ne puščajo nobenih sledi, očitno pa so izurjeni tudi v onesposabljanju protivlomnih naprav. Policijo je zato pozval, da »lopove polovijo« v najkrajšem možnem času. Vrščaj je dejal, da si tudi sami želijo videti »barabe v zaporu«, a problem je v neuspešni kaznovalni politiki, ki ima izrazito negativen vpliv na preprečevanje in ponavljanje kaznivih dejanj, saj z računov prejemnikov socialnih pomoči glob ni mogoče izterjati. Ker ni ustreznih sankcij, se nečedni posli nadaljujejo, policisti pa jih lahko rešujejo le s povečano prisotnostjo.

Vrščaj je še povedal, da zlasti v Črnomlju v zadnjem času beležijo primere, ko so v kazniva dejanja vpleteni tudi otroci, stari 12 let. Mladoletniki tako sodelujejo pri velikih vlomih in tatvinah, zažigajo gume in zabojnike. »Problem je sistemske narave, Policija je zgolj kamenček v mozaiku. Začne se že pri vzgoji v družini, otroci ne obiskujejo šole. Spremembe bodo potrebne na širši, družbeni ravni, ker samo s kaznovalno politiko ne bo šlo,« je prepričan načelnik PP Črnomelj.

Nekaj upanja vlivajo podpisi, ki jih je uspelo zbrati enajstim občinam iz jugovzhodne Slovenije in Posavja za vložitev paketa sprememb zakonov za urejanje romskih vprašanj v državni zbor. Županja Polona Kambič je ob tem poudarila, da bo po vložitvi paketa predlaganih zakonov v državni zbor, odgovornost tudi na poslancih, da bodo opravili svoj del naloge.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj