Na vsebino

Na metliškem gradu nadaljevanje prenovitvenih del

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Na metliškem gradu bodo predvidoma prihodnji teden začeli sanacijska in vzdrževalna dela, s katerimi se pripravljajo na potrebno sanacijo grajskih fasad oziroma pročelja. Za omenjena dela bodo odšteli skupaj nekaj manj kot 85.000 evrov, skoraj 35.000 evrov bo zanje prispevalo ministrstvo za kulturo. Razliko bo pokrila metliška občina.

Ministrstvo za kulturo jim je navedeno denarno podporo odobrilo pred kratkim. Omenjena naložbeno-vzdrževalna dela obsegajo izvedbo bariere proti kapilarnemu dvigu vode na fasadi gradu, restavracijo z vozilom poškodovanega vhodnega kamnitega portala in sanacijo električne napeljave v enem od grajskih razstavišč.

Dela, ki jih bodo opravili v okviru večletne prenove in protipotresne sanacije gradu, nameravajo končati konec septembra, je svetovalka z metliške občinske uprave Ana Kukić povedala za STA.

Glede sanacije grajskega pročelja je dodala, da bi se je radi lotili v kratkoročnem obdobju in da na občini čakajo na primeren razpis ministrstva za kulturo. Ta dela naj bi po zadnji oceni stala približno 300.000 evrov, je navedla.

Sicer pa je stanje gradu ocenila za razmeroma dobro. To je posledica v zadnjih letih izvedenih prenov, med katerimi so prenovili tudi grajsko streho, je še dejala Kukić.

Grad Metlika se nahaja na skalnem pomolu v starem mestnem jedru. Viri ga prvič omenjajo leta 1456. Med turškimi vpadi v 15. in 16. stoletju je bil last grofov Alap in je imel ključno vlogo pri protiturški obrambi. Kasneje je prešel v last Frankopanov in nato zagrebškega kapitlja. Grad je v 18. stoletju dvakrat zajel požar. Leta 1792 je poškodovani grad kupil ljubljanski gostilničar Jožef Savinšek in ga temeljito prenovil. Last Savinškovih je bil do leta 1899, ko so ga zaradi dolgov prodali. Potem je zamenjal še nekaj lastnikov.

Na metliškem gradu ima od leta 1951 sedež Belokranjski muzej z arheološkimi, zgodovinskimi, etnološkimi, kulturno-zgodovinskimi in umetniškimi zbirkami. V nekdanjih stajah in drugih grajskih gospodarskih poslopjih domuje Slovenski gasilski muzej. V gradu sta še poročna soba in grajska klet z vinogradniško zbirko. V njem deluje metliški turistično-informacijski center, grajsko dvorišče je občasno prireditveno prizorišče.

Grad je sicer petkotna enonadstropna stavba z dvema obrambnima stolpoma, ki se dvigata vrh skalnega pomola nad potokom Obrh. Osrednje dvorišče dvostransko obdaja arkadni hodnik. Osrednji grajski vhod nadkriva dvonadstropni stolpič.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj