Na vsebino

Kmalu e-vinjete

Od tega decembra bo v Sloveniji mogoče kupiti elektronske vinjete. Najprej bodo šle v prodajo letne vinjete za osebna vozila in polletne za motorna kolesa. Kupiti jih bo možno pa spletu ali na fizičnih prodajnih mestih po enakih cenah kot do zdaj.vinjete ; sprva le letne za osebna vozila in polletne za motorna kolesa. Vozniki jih bodo lahko kupili po spletu ali na fizičnih prodajnih mestih, cene pa bodo nespremenjene.

Enako kot doslej bodo tudi elektronske vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem obdobju: za osebna in kombinirana vozila bo to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden.

Novost pa bo ta, da letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu, so izpostavili na Darsu. Vse vrste e-vinjet bo mogoče kupiti največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

Elektronska vinjeta bo zgolj nadomestila vinjeto v obliki nalepke in bo vezana na registrsko številko vozila. Za nakup bo zato potrebna registrska številka vozila, za katero bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja. Če se registrska številka v sistemu ne bo ujemala z registrsko številko vozila, namreč cestnina za vozilo ne bo plačana, kar je prekršek, za katerega se lahko izreče globa.

Novost elektronske vinjete bo tudi ta, da bodo lahko imetniki ob odjavi vozila iz prometa zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Če bodo vozilo prodali, bodo do vračila sorazmernega dela vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Nadzor bo potekal tako, da bodo registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katero je bila kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in v sistemu ne bo ostala nobena sled o uporabi cestninske ceste.

Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka. Kot so spomnili na Darsu, uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov.

Vir: 24 ur/ Dars

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj