Na vsebino

Kmetija ob Kolpi stavi na domačnost in belokranjske kulinarične dobrote

Turistična kmetija Čemas v Ziljah pri Vinici je bila v otroških letih gospodarja Jožeta Čemasa še vsa prekrita s slamo, imeli so pravo belokranjsko hišo s črno kuhinjo in velbom. Ekološko kmetujejo že okoli 20 let in so bili v teh krajih med prvimi, ki so se za ta način kmetovanja odločili. Vzrejajo govedo, jelenjad, pridelujejo svojo zelenjavo in žita, ukvarjajo se s turizmom in ob Kolpi oddajajo sobe. Domačnost, pristna belokranjska hrana in da gostje vedno dobijo več od pričakovanega, so njihov recept za to, da se k njim radi vračajo.

"Bili smo prvi, ki smo začeli kmetovati ekološko in so nas vsi imeli za malo odštekane, govorili so, da nismo normalni. Zdaj vidimo, da se to širi, da je v Beli Krajini po odstotkih morda ekoloških kmetov celo največ," pravi Jože Čemas, ki se je tako odločil, ker mu vsa umetna škropiva nikoli niso bila blizu.

Na kmetiji so včasih redili škotsko govedo. Za sam turizem je bila ta vrsta goveda dobra, prav tako gre za izjemno kakovostno meso, a so ga v teh krajih zelo težko prodali.

"Ljudje v naših krajih niso seznanjeni s tem, kakšno je škotsko govedo in kakovost mesa. V Avstriji dosega visoke cene, tu pa ga nismo mogli dobro prodati, prav tako mesa ni veliko in se nam ni izplačalo. Zdaj sin vzreja govedo pasme limuzin – s telički jih imamo okoli 14, pasejo se višje, na pašnikih, tu imamo le bika. V 12 hektarjev veliki obori imamo tudi svojo jelenjad in kokoši nesnice in piščance, za oboje skrbim jaz. Malo več kot en hektar je sadovnjaka, sami kuhamo svojo marmelado, žganje, morda kakšen liker, sokove," pove Jože.

Marsikdo se zaradi visoke cene iz ekoloških izdelkov tudi norčuje

Metka zadnjih nekaj let ne živi več na kmetiji, prej pa je tu izdelovala tudi okoli 50 svojih izdelkov. S tem ni nadaljevala, ker ji je vzelo preveč časa in se ji ni izplačalo.

"Ko narediš ekološki izdelek, morajo biti vse sestavine v njem ekološke, te pa so dražje in je zato dražji tudi končni izdelek. V trgovini na izdelek dodajo še 40 ali 50 odstotkov svoje marže in ta na koncu kupcu res izgleda, kot da je iz zlata. Redki to cenijo, marsikdo se iz ekoloških izdelkov tudi norčuje. Kdaj se tudi najde kdo, ki ti reče "ali ste zmešani, marmelada v trgovini je toliko, tu pa tako draga", in hkrati s tvojim ekološkim izdelkom primerja ceno izdelka iz vode in želatine. Še najbolje je, če lahko svoje izdelke prodaš na stojnici," je povedala Metka.

V zadnjih letih zaradi treh majhnih otrok ni imela veliko časa za izdelovanje domačih izdelkov, a namerava v kratkem to spet obuditi. Kot pravi, ni lepšega, kot je to, če lahko svojim gostom na mizo postaviš lastne izdelke, temu pa navadno sledi še nakup izdelkov za domov, preden odidejo. "Včasih me kdo tudi kliče, naj jim pošljem ali jim pripeljem, ko bom kje v bližini," se smeji Metka, ki je kdaj dobila tudi naročilo podjetja za novoletna darila.

Vir: Siol.net

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj