Na vsebino

Koliko znašajo županske plače v Beli krajini?

Lokalne volitve, na katerih bomo izvolili 212 županj in županov, so tik pred vrati. Na Bloomberg Adria so preverili, koliko zaslužijo župani ter v katerih občinah imajo najvišjo in najnižjo plačo.

Povprečna plača županov, ki funkcijo opravljajo poklicno, znaša slabih 3.488 evrov bruto. To je skoraj 1,75-kratnik povprečne bruto plače v Sloveniji, ki znaša 2.008 evrov. Županje in župani, ki funkcijo opravljajo nepoklicno, prejemajo do 50 odstotkov plače, ki bi jo dobili kot župani. V iztekajočem mandatu je 156 županov funkcijo opravljajo poklicno, 56 pa nepoklicno.

Poklicno svojo funkcijo opravljajo tudi županja in župana treh belokranjskih občin. Bruto plača župana občine Črnomelj Andreja Kavška znaša po podatkih Bloomberg Adria 3.615 evrov, metliški župan Darko Zevnik zasluži 3.572 evrov, semiška županja Polone Kambič pa 3.383 evrov bruto.

Za primerjavo: povprečna mesečna bruto plača je po podatkih Sursa lani v občini Črnomelj znašala 1.709 evrov, v Metliki 1.644 evrov, v Semiču pa 1.548 evrov.

Najvišjo bruto plačo imajo župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković (5.069 evrov), župan mestne občine Maribor Saša Arsenović (4.602 evrov), župan občine Domžale Toni Dragar (4.305 evrov) in župan mestne občine Kranj Matjaž Rakovec (4.205 evrov). V štirinajstih občinah poklicni župani zaslužijo manj kot tri tisoč evrov bruto.

Plače poklicnih županov, dostopne prek portala plač javnih uslužbencev, so na omenjenem portalu množili s količnikom 1,045, za kolikor se je vsem javnim uslužbencev oktobra zvišala plača.

Plače poklicnih županov določa Zakon o sistemu plač v javnem sektorju. Župani so razvrščeni od 46. do 59. plačnega razreda, in sicer glede na velikost občine. Dodatno jim pripadajo še regres za letni dopust in prehrano, povračilo stroškov prevoza na delo, dodatek za delovno dobo, terenski dodatek, nadomestilo za ločeno življenje, jubilejne nagrade in odpravnine ob upokojitvi.

Vir: Bloomberg Adria, SURS

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj