Na vsebino

Komemoracija na “placu”

V nedeljo, 25. 10. 2015, je v Dragatušu na »placu« v spomin padlim v 2. svetovni vojni potekala komemoracija.

Zjutraj smo se v mrzlem jesenskem jutru pevci in recitatorji zbrali pred kulturnim domom. Ko smo vsi prispeli, smo odšli v kulturni dom, kjer so se pevci ogreli za poznejši nastop. Prireditev se je pričela ob 9. uri pred spomenikom padlim partizanom v NOB. Dogodek sta popestrili pesmi Šivala je deklica zvezdo in Ob tabornem ognju, ki ju je zapel mladinski pevski zbor OŠ Dragatuš pod mentorstvom prof. Anželike Mitrović. Poleg petja je bilo slišati tudi recitacije, ki sva jih izvedla jaz, Kevin Požek, in Dominik Panjan. Na grozote tistega časa in težko situacijo v današnjih dneh sta z govoroma opozarjala tu predsednik Krajevne skupnosti Dragatuš g. Robert Vranič in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB g. Alojz Puhek. Na prireditvi so bili navzoči tudi veterani vojne za Slovenijo. Prireditev je povezoval Žan Maljevac, čigar mentorica je bil prof. Nataša Podhostnik.

Prireditev je bila vredna razmisleka, saj si morda mislimo, da se je 2. svetovna vojna odvijala pred mnogo časa. A temu ni tako in treba se je zavedati, da še danes živijo njene žrtve. Vse bolj pa je tudi videti, kako se zgodovina počasi ponavlja.

Prireditev se je zaključila ob približno pol desetih.

Vir: OŠ Dragatuš
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj