Na vsebino

Komunala Črnomelj z novimi cenami komunalnih storitev

Na črnomaljski komunali so pripravili nov elaborat o oblikovanju cen izvajanja storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja in cen omrežnin v občinah Črnomelj in Semič. Tega so na včerajšnji seji potrdili tudi črnomaljski občinski svetniki, prinaša pa manjše spremembe posameznih cen komunalnih storitev. Od petnajstih različnih cen, ki so predmet elaborata, se jih bo sedem zvišalo, pet znižalo, tri pa ostajajo nespremenjene.

O povprečni spremembi cen je težko govoriti, pravijo na Komunali Črnomelj, saj so cene po absolutni vrednosti zelo različne. Vsakokratna mesečna položnica za gospodinjstvo pa je odvisna od števila oseb in načina ravnanja z odpadno vodo. Primerjava mesečnih položnic po veljavnih cenah in predračunskih cenah iz elaborata za štiričlansko družino, ki porabi 12 kubičnih metrov vode pokaže, da se mesečni strošek za gospodinjstvo v "najslabšem" primeru zviša za 3,44 evra oziroma 4,5 odstotka, v najbolj "ugodni" različici pa za 2,23 evra oziroma 3,2 odstotka.

Pri storitvah je največji relativni dvig cen zabeležen pri odvajanju odpadne vode, kjer gre za 15 odstotno zvišanje, glavni razlog pa tiči v širitvi kanalizacijskega omrežja. V lanskem letu se je namreč skupna dolžina kanalizacijskega omrežja povečala za dobrih enajst kilometrov oziroma 12 odstotkov, v sistem pa je bilo vključenih devet novih črpališč. Obračunske količine odpadne vode pa so se zaradi tega le malenkostno dvignile, pojasnjujejo na komunali.

Pri storitvi ravnanja z odpadki gre za 13-odstotno zvišanje cen, kar gre zlasti na račun stroškov amortizacije novega vozila za odvoz odpadkov in varovanja zbirnega centra Semič.

Omrežnine večinoma ostajajo nespremenjene ali pa so se zaradi večjega števila odjemnih mest celo za spoznanje znižale. Izjema je omrežnina odvajanja v občini Črnomelj, kjer je zaradi prevzema nove kanalizacije v upravljanje, cena poskočila za 1,34 evra oziroma 34 odstotkov. V primerjavi mesečnega stroška za povprečno gospodinjstvo, predstavlja dvig cene omrežnine odvajanja več kot polovico celotnega povišanja.

Primerjavo obstoječih in novih cen komunalnih storitev za črnomaljsko in semiško občino si lahko pogledate v spodnji prilogi.

Priponke

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj