Na vsebino

Korona številke še naprej nizke

V torek je bilo po 4166 PCR-testih potrjenih 374 okužb. Pozitivnih je bilo 9 odstotkov izvidov.

V slovenskih bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 214 bolnikov s covidom-19, 13 manj kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je 62 bolnikov, pet manj. V torek so umrli štirje bolniki s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje okužb se je z 275 znižalo na 273.

V Beli krajini so včeraj potrdili 2 novi okužbi, obe v Semiču. V ponedeljek so potrdili štiri okužbe, tri v Metliki in eno v Črnomlju.

V belokranjskih občinah je trenutno 71 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 30, Metlika 29, Semič 12.

Dodatnega sproščanja ukrepov ni na vidiku

Čeprav je sedemdnevno povprečje števila novih okužb znotraj meril za prehod v zeleno fazo sproščanja ukrepov (manj kot 300), se številke ne zmanjšujejo več tako očitno kot v prejšnjih tednih. Zaščitni ukrepi, kot je nošenje mask in izpolnjevanje PCT-pogoja za prečkanje meje, uporabo storitev in udeležbo na prireditvah ter testiranje zaposlenih v storitvenih dejavnostih, bodo po napovedih pristojnih veljali še nekaj časa.

Da epidemija v državi upada vse počasneje in morda celo stagnira, ugotavljajo tudi na Inštitutu Jožef Stefan, pa tudi po evropskih kriterijih je zelena faza še daleč. Četudi je predsednik vlade Janez Janša že napovedal, da uradno razglašena epidemija, ki se izteče 15. junija, najverjetneje ne bo podaljšana, to ne pomeni, da bodo ukrepi odpravljeni. "Sproščanje ukrepov za preprečevane virusa nikakor ni vezano na to, ali je v državi administrativno razglašena epidemija ali ne," je poudarila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Vir: MMC, Covid-19 sledilnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj