Na vsebino

Kostanjev piknik na Mirni gori

Letos smo prvič ob pečenem kostanju združili srečanje odraslih članov PD Črnomelj in podmladka društva, ki je po pikniku v domu na Mirni gori prenočil. Del stroškov njihovega bivanja je krilo omenjeno planinsko društvo.

Udeleženci pohoda in starši smo se dobili ob 13. uri pri OŠ Loka Črnomelj, se zmenili, kdo bo peljal otroke na izhodišče pohoda. Začeli smo s parkirišča na Vrčicah po markirani poti čez Blatnik mimo kočevarske vasi Škrilj in po dobrih dveh urah prispeli do koče na Mirni gori. Nadaljevali smo v dolino, drago za domom, kjer so odrasli planinci pekli kostanj in tudi mladino postregli z domačimi dobrotami in sokom. Tako se je razvilo medgeneracijsko druženje, ki se je dobro obneslo. Manjkala ni niti harmonika. Otroci so ustvarjali svoje kreativnosti v gozdu. Preden se je zmračilo, so si mladi spekli hrenovke nad žerjavico. Po prihodu v kočo smo se namestili v sobe, še prej preobuli v copate. Tradicionalno so bile za večerjo palačinke. Spat smo odšli ob 21. uri.

Naslednji dan so novi planinci dobili dnevnike Mladi planinec. Vanj so zapisali podatke o opravljenem izletu, žigosali dnevnike in z risbicami izrazili svoje vtise. Pred zajtrkom smo občudovali vzhod sonca nad meglenim morjem. Hvala oskrbnici Jožici in osebju za postrežbo in potrpežljivost, predsedniku Petru pa za sladkarije. Pred odhodom smo si ogledali Belo krajino s stolpa, še gasilska slika in odhod proti Planini po Zmajevi dolini. Od luže, odete v jesensko pregrinjalo in po Dolfetovi poti na izvir, studenec, kjer smo natočili vodo. S Planine smo hodili po cesti mimo Kleča do Vrčic, kjer so že čakali starši. Med pohodom sta vodnika otroke opozarjala na markacije, drevesne vrste in rastline, plodove, kočevarsko vas, vodni vir, kulturne in zgodovinske stavbe ter opazovali so gozdne živali.

Kostanjevega piknika se je udeležilo okrog 50 odraslih članov in 34 mladih raziskovalcev. Zaradi lepega vremena smo popolnoma uživali v svojih dejavnostih v naravi.

Vir: PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj