Na vsebino

Krompirjeve dobrote

Nekoč je veljal pregovor, da ima najbolj neumen kmet najbolj debel krompir. Danes ne bi temu tako rekli.
Kmetje ga sadijo na velikih njivah, pa tudi vrtičkarji imajo radi domačega. Najbolj slasten je pa ravnokar izkopan mlad krompir pečen v pečici.
Krompir ni enostavno pridelati, saj zahteva veliko priprav zemlje že jeseni, tekom rasti pa okopavanje, nagrinjanje in seveda odstranjevanje škodljivcev. Vsaka faza je zelo pomembna in je ni dobro preskočiti.

Članice DKŽ Dragatuš smo letošnje leto uspešno posadile, okopale in nagrnile krompir. Njivo nam je prijazno odstopila in pripravila družina Puhek iz Sel pri Dragatušu, naša članica.. V začetku septembra smo ga še v slogi in s skupnimi močmi še pobrale.Trudimo se, da s takim delom in vključevanju mladih, prikazi prek fb strani pripomoremo k ohranjanju starih kmečkih navad in opravil.
Svoje znanje in spretnosti ter prigode iz preteklosti smo se letos odločile prenesti še na mlajše. Vrtec pri OŠ Dragatuš nam je stopil nasproti in izvedle smo kuharsko delavnico, kjer smo prikazale pripravo in peko krompirjeve potice in krompirjeve pite s slivami. Otroci so bili navdušeni. Popoldne smo se jim še pridružile na kostanjevem pikniku s krompirjevo delavnico, kjer smo skupaj s starši še poskusili pečene dobrote.
Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vodstvu vrtca OŠ Dragatuš za povabilo, vzgojiteljicam ter staršem za vso podporo.

Vir: DKŽ Dragatuš

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj