Na vsebino

KUD Božo Račič Adlešiči

Čas letnih občnih zborov je in tudi Kulturno umetniško društvo Božo Račič Adlešiči se je zbralo pretekli petek, da bi člani skupaj pregledali poslovanje v lanskem letu in si zadali naloge za leto 2017.

Gostom in kolegom iz društva so poročila pripravile vse sekcije društva: Oktet Prelo je imel v letu 2016 - 8 nastopov, Folklorna skupina 14, pevska skupina Kresnice Predice je nastopila 24-krat, kulinarična sekcija Pečkarke je sodelovala na 25-ih dogodkih, tamburaška skupina je nastopila 51-krat, osrednja pevska skupina Kresnice pa je bila lani skromnejša in je nastopila »le« 5-krat, a zato na najpomembnejših dogodkih – tudi na nacionalnem radiu. Skupaj so različni sestavi društva izvedli 127 nastopov, kar sicer mogoče ni rekord, a je eno uspešnejših let v več kot 100 letnem delovanju. Vsekakor za 60 rednih in 3 častne člane društva zavidanja vreden nabor nastopov. Društvo ima zelo dolgo tradicijo in Adlešičani štejejo, da obstaja vsaj od leta 1908, ko so nastopili na Dunaju, na proslavi 60-letnice vladavine cesarja in kralja Franca Jožefa I. A formalno je bilo kulturno društvo registrirano leta 1922 in sicer na pobudo takratnega nadučitelja Boža Račiča – Kumeta. Tudi sicer je imel Račič veliko zaslug za razvoj kulture in domačih obrti ter zbiranje zgodovinskih in etnografskih predmetov, kar je tudi vzrok, da so si Adlešičani izbrali njegovo ime za poimenovanje društva. Letos bo 130 let od njegovega rojstva društvo ter Javni zavod Krajinski park Kolpa bosta za počastitev tega jubileja pripravila več dogodkov v katere bodo pritegnjeni njegovi potomci in Slovenski etnografski muzej.

Dogodek je obogatil tudi gost iz društva Zora iz sosednjega Prilišća na Hrvaškem – Nikola Volović, ki je v predavanju o svojem kraju in društvu opisal mnoge pomembne mejnike iz zgodovine in spomnil na številne skupne dogodke z Adlešičani, Žuničani in Preločani.

Društvo KUD Božo račič Adlešiči je zelo aktivno in skrbi za ohranjanje tradicije in običajev ter razvoj kulture, a za svoj veliki trud še ni prejelo nobene od nagrad, ki jih podeljuje matična občina. A ena od vidnejših članic društva Katarina Adlešič je letos prejela najvišje priznanje za delo na področju kulture v občini Črnomelj – Župančičevo plaketo za življenjsko delo.

Katica je dolgoletna članica Kulturnega društva v Adlešičih, predvsem pa gonilna sila in promotorka kulturnih aktivnosti na področju petja in ohranjanja etnološke dediščine. To dokazujejo priznanja, fotografije, članki, predvsem pa (arhivski) tonski zapisi ter filmski materiali. Arhiv Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU (GNI) v Ljubljani namreč hrani posnetke ljudskih pevk iz Adlešič, na katerih že od leta 1956 lahko prepoznamo tudi Katičin glas. Tovrstna gradiva imajo sama po sebi neizpodbitno estetsko, zgodovinsko in znanstveno vrednost, saj poudarjajo glasbeno življenje te majhne skupnosti, posledično pa skozi glasbeno dejavnost poudarjajo družbene in kulturne značilnosti kraja.

Z gotovostjo lahko trdimo: ljubezen do glasbe, ljudska pesem in etnološka dediščina so bile Gotnarovi Katici (Katarini Adlešič) položene v zibelko.

Društvo pa je visoki lubilej – 80 rojstni dan proslavilo s svojim (ne najstarejšim članom) – Antonom Vardijanom. Tone s svojim bračem (vrsta tamburice za katero je zadolžen) še vedno sodeluje na vseh nastopih tamburaške skupine – ki jih je bilo kot smo že rekli, v lanskem letu kar 51.

Vir: KP Kolpa
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj