Na vsebino

Kulturni dnevi na predmetni stopnji

Začetek oktobra je na naši šoli že tradicionalno čas spoznavanja domače kulturne dediščine. V okviru kulturnih dni so učenci 6.–9. razreda spoznavali svoje rojake, znane širom Slovenije in tudi onkraj njenih meja, ter se ob tem še zakopali v zgodovino svojega okolja. Pri tem se poleg duha trudimo razgibati tudi telo, saj večino poti opravimo kar peš.

Učenci sedmih razredov so zadnji septembrski dan preživeli na Krupi ob poslušanju o prigodah Janka Lavrina, svetovljana in profesorja slovanskih jezikov na univerzi Nottingham ter o ljudskih pripovedkah, na primer o tem, zakaj Krupa izvira izpod tako visoke skale.

Osmošolci so se odpravili na Smuk, spoznali zgodbe o smuških in drugih graščakih ter izvedeli, katero Semičanko je pesnik Simon Jenko za vedno obdržal v svojem srcu.

Devetošolci so bolje spoznali kulturo in življenje Kočevarjev, med drugim so spekli korenčkovo pecivo po receptu kočevarskih gospodinj ter se naučili kočevarski ples.

Zaradi vremena so učenci šestih razredov na kulturni dan o Lojzetu Krakarju čakali skoraj do jesenskih počitnic. Topli jesenski žarki, ki so še polepšali pisana drevesa, so spominjali na njegovo pesem Jesen, le eno izmed mnogih, ki jih sedaj že poznajo.

Ker pa smo na šoli radi inovativni in podjetni, tudi zaradi projektov Inovativna učna okolja in Pogum, smo nova znanja prenesli tudi v digitalno obliko. Učenci so po končanih kulturnih dnevih ustvarjali kvize in se nato preizkušali v količini osvojenega znanja. Verjamemo, da bo kombinacija telesne, umske in digitalne aktivnosti ter tekmovalnega duha poskrbela za dolgotrajno znanje.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj