Na vsebino

Kulturno na kulturni praznik

Na slovenski kulturni praznik, 8. februarja 2020, smo v Kulturnem domu Črnomelj na široko odprli vrata kulturi.

Začeli smo s predavanjem »Kaj se dogaja s Kulturnim domom Črnomelj?«, na katerem je direktorica ZIK Črnomelj Nada Žagar predstavila današnje stanje črnomaljskega hrama kulture, katerega lastnik je Ministrstvo za kulturo. Z županom Občine Črnomelj, Andrejem Kavškom, sta spregovorila nekaj besed o vrednosti spomenika za Belo krajino in njen nadaljnji razvoj ter se dotaknila prenove in korakov, ki sledijo. Nekaj besed o simboliki in arhitekturi stavbe pa je obiskovalcem namenila tudi Marija Ana Kranjc, glavna konzevatorka doma, zaposlena na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Nadaljevali smo z ogledom slovenske filmske klasike – filmom Kekec iz leta 1951, ki je pritegnil kupico otrok. Kdo bi si mislil, da je Kekec povezan s črnomaljskim kulturnim domom? Režiser filma Jože Gale je namreč v času osvobojenega ozemlja deloval s Slovenskim narodnim gledališčem ravno v stavbi takrat prosvetnega doma.

Sledila je otvoritev razstave medvojnih fotografij Bele krajine fotografa Edija Šelhausa, ki jo je ZIK Črnomelj pripravil v sodelovanju z Občino Črnomelj in Muzejem novejše zgodovine Slovenije. Na otvoritvi so navzočim nekaj besed namenili črnomaljski župan, profesorica Darka Čop in strokovna sodelavka MNZS Jožica Šparovec, ki je tudi avtorica razstave. Fotografije si je moč ogledati do konca februarja med delovnikom in prireditvami v kulturnem domu v zgornji avli.

Večer pa smo zaključili, kot se Prešernovemu dnevu pritiče – z recitalom kritične poezije v malce drugačni obliki. Pri oblikovanju so sodelovali dijaki Srednje šole Črnomelj, ki so dokazali, da jim ni vseeno, kako se obrača svet.

Kulturni dom Črnomelj je v soboto v petih urah obiskalo okoli dvesto različnih ljudi iz vseh koncev Bele krajine. Rojaki so tako dokazali, da jim ni vseeno za umetniško dogajanje v lokalnem okolju in praznik slovenske kulture. Naj bo tako tudi ostale dni v letu!

Vir: ZIK Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj