Na vsebino

Kvačkanje hobotnic za nedonošenčke

Foto: HSD Črnomelj
Foto: HSD Črnomelj

V Sloveniji se na leto okoli 1.400 otrok rodi prezgodaj. Svoje prve dni preživijo v inkubatorjih in toplih posteljicah, starši pa z njimi ne morejo biti ves čas. Zadnja leta jim družbo delajo pisane kvačkane hobotnice. Projekt hobotnica je dobrodelno delo prostovoljk, ki so se mu pridružili tudi v Hiši Sadeži Črnomelj. Udeleženke so se pod mentorstvom Simone na delavnici kvačkanja hobotnic in meduz naučile postopek in naredile prve lovke.

Leta 2013 so na Danskem v eni izmed manjših porodnišnic nedonošenčkom začeli dajati majhne bombažne igračke ‒ hobotnice. Opazili so, da so otroci mirnejši in predvsem ne vlečejo več za cevke, ki jim pomagajo pri življenjskih funkcijah, saj se raje dotikajo lovk. Te jih spominjajo tudi na popkovino, saj bi pri običajni nosečnosti pravzaprav morali biti še v varnem zavetju maternice. Z Danske se je projekt kmalu razširil po svetu, pred štirimi leti je po zaslugi Tjaše Bevc prišel tudi v Slovenijo.

Vsi izdelki ‒ ob hobotnicah so podobnega videza še meduze in igračke, ki so jih poimenovali oto ‒ morajo biti narejeni po natančnih navodilih. Ta so dostopna na Facebookovi strani Projekta Hobotnica, kjer so tudi testi, s katerimi prostovoljci preverijo, ali je hobotnica ustrezna. Pri kvačkanju uporabljajo samo 100-odstotno bombažno prejo, ki ne sme biti rdeče ali oranžne barve. Lovke ne smejo presegati 22 centimetrov, ko so raztegnjene. Hobotnice morajo imeti tudi prijazen obraz.

V Hiši Sadeži družbe Črnomelj vabijo, da se temu dobrodelnemu in prostovoljnemu projektu pridružite tudi vi.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj