Na vsebino

Lanene tekstilje

Lan je ena najstarejših kulturnih rastlin. Prihaja iz Azije, v lanena platna so se pa odeli tudi Egipčani in Rimljani. Ko poletje že dodobra ogreje zemljo, lan svetlomodro zacveti. Semena uporabimo v prehrani, biljke za izdelavo platna. V Beli krajini se gojenje lana širi, pravtako se povečuje izdelava uporabnih izdelkov.

Danes je v Podjetniškem inkubatorju Bela krajina, v enoti "Stara lekarna" potekala otvoritev tedna o lanu in predavanje Margite Adamič za naslovom »Lanene tekstilije, ročno potiskane z belokranjskimi motivi«, ki je le ena od treh kreativnih in podjetnih posameznic, ki v lanu vidijo poslovno priložnost, obenem pa ohranjanjajo belokranjsko kulturno dediščino.

V "Staro lekarno" ste vabljeni tudi jutri, ko bo potekalo srečanje s Tončko Jankovič pod naslovom »Lan je lan« in v petek na predavanje z Marjetko Mihelčič »Lan kot dodatek v zdravem načinu prehranjevanja«.

Vir: RIC Bela krajina
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj