Na vsebino

Lani za slabo četrtino več intervencij

Foto: PGD Črnomelj
Foto: PGD Črnomelj

Operativne enote Gasilske zveze Črnomelj so lani izvedle 141 izvozov na 119 intervencij, v katerih je sodelovalo 23 enot, izhaja iz poročila o požarni varnosti v letu 2020 na območju črnomaljske občine. Predlani je bilo 286 izvozov na 92 intervencij. Največ, 82 izvozov na intervencije, je pričakovano opravila operativna enota PGD Črnomelj, saj gre za osrednjo enoto posebnega pomena, ki izvaja reševanje ponesrečencev v prometnih nesrečah, tehnične intervencije in intervencije z nevarnimi snovmi. Število intervencij se je sicer lani v primerjavi z letom 2019 povečalo za slabo četrtino.

Gasilci so največkrat posredovali zaradi požarov in eksplozij. Tovrstnih intervencij je bilo 44. V 25-ih primerih so nudili tehnično in drugo pomoči, 24-krat so posredovali zaradi nesreč v prometu, desetkrat zaradi naravnih in devetkrat zaradi drugih nesreč. Petkrat so odšli na teren tudi zaradi onesnaženj oziroma nesreč z nevarnimi snovmi, dvakrat pa so bili aktivirani zaradi lažne prijave.

Vozila in opremo so nabavljali v skladu z načrtom, s čimer so povečali operativno sposobnost gasilske zveze. Za gasilski enoti prostovoljnih gasilskih društev Adlešiči in Stari trg ob Kolpi so nabavili gasilski vozili GVC-16/25, za potrebe PGD Črnomelj pa avtocisterni AC-35/75 in AC-35/78.

Obnovljena je bila tudi nadgradnja gasilskega vozila GVV-1 za PGD Dobliče in rabljenega gasilskega vozila GVV-1 za PGD Hrast – Perudina. Prav tako so pridobil rabljeni vozili Nissan Terrano, ki sta bili obnovljeni in nadgrajeni v vozili VGV-1 ter predani v uporabo PGD Adlešiči in PGD Črnomelj za prevoz opreme za reševanje na vodi. S strani Uprave za zaščito in reševanje so pridobili tudi gasilski reševalni čoln za potrebe PGD Adlešiči.

Investirali so v gasilske domove in sicer je bil sofinanciran prizidek h gasilskemu domu Črnomelj in ureditev prostora za izolirne dihalne aparate. Delno so financirali tudi obnove gasilskih domov PGD Sinji Vrh, PGD Žuniči, PGD Rodine in PGD Rožič Vrh.

Na Gasilski zvezi Črnomelj ob tem pravijo, da je celoten operativni sistem lani kljub epidemiji covida-19 deloval brez večjih nevšečnosti. Ni pa bilo izvedenih programov za mladino, članice in starejše gasilke ter drugih neoperativnih vsebin.

Sicer pa so si gasilci posebno pohvalo na zadnji seji črnomaljskega občinskega sveta prislužili tudi zaradi požrtvovalnosti ob letošnjih večurnih prometnih zastojih na južni meji, ko so čakajočim v koloni v času poletne pripeke dostavljali vodo in pomagali usmerjati promet. Na ta način so lajšali marsikatero stisko tako domačinom kot potnikom v vozilih v kolonah. Pohvalo si je Gasilska zveza Črnomelj s strani svetniških vrst prislužila tudi za organizacijo in izvedbo letošnjega tabora gasilske mladine v Vinici.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj