Na vsebino

Legendarna črna komedija navdušila metliško občinstvo

Foto: Nikola Vukmanič
Foto: Nikola Vukmanič

Kdo ne pozna kultnega filma »Ko to tamo peva?« (Kdo neki tam poje?) srbskega režiserja Slobodana Šijana in scenarista Dušana Kovačevića iz leta 1980, ki je bil gledan ne le v naši nekdanji skupni državi, pač pa tudi širše, in je celo v Ameriki tolkel rekorde!

Črna komedija, ki se godi v Srbiji, dan pred napadom na Jugoslavijo, 5. aprila 1941, je minuli petek navdušila tudi občinstvo v Kulturnem domu Metlika. Gledališče Toneta Čufarja z Jesenic je namreč s predstavo gostovalo v okviru poletnih kulturnih prireditev Pridi zvečer na grad.

Zgodba je ljubiteljem legendarne črne komedije znana: skupina potnikov nekje v provinci čaka na avtobus firme »Krstić in sin«, da bi prišli v glavno mesto. Med potniki so kmet, ki hoče obiskati sina v kasarni, šminkerski pevec, ki gre na avdicijo, lovec, na smrt bolan možak, pop, človek, ki komaj čaka nemško okupacijo in mladoporočenca. Vstopijo v avtobus, ki ga vozi Miško, sin sprevodnika Krstića. Na celodnevni poti se jim dogajajo različne stvari: udeležijo se pogreba, krpajo zračnico, prečkajo most, prenočijo, … in ko drugo jutro prispejo na cilj, doživijo nemški zračni napad.

Film je po mnenju številnih gledalcev, ki so si predstavo ogledali, izvrstno zaživel tudi na odru, saj je ustvarjalcem iz »črne komedije« uspelo ustvariti »smrtno resno komedijo«!

Prireditve Pridi zvečer na grad se nadaljujejo nocoj ob 20. uri s koncertom Eve Hren.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj