Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Anton Lokar

Anton Lokar, general.

Rojen 9. oktobra 1884 v Črnomlju, umrl 18. marca 1961 v Zagrebu.

Rodil se je v družini črnomaljskega učitelja Ivana (bil tudi prvi učitelj v Dobličah) in Margarete (rojena Šterbenc). Po končani realki pa je postal kadet v avstro-ogrski pehotni vojaški šoli, ki jo je zaključil 1905 leta. Nato je nadaljeval šolanje še na topniški vojaški šoli, ki jo je nadgradil tudi z Višjo vojaško akademijo. Šolanje za vojaškega častnika avstro-ogrske armade konča tik pred začetkom Velike vojne leta 1914.

V vojni opravlja različne, predvsem štabne dolžnosti. Med drugim je bil tudi pomočnik vojaškega atašeja v Bolgariji, vojno pa konča kot načelnik štaba 24. pehotne brigade.

Ob razpadu Habsburške monarhije se pridruži vojski generala Rudolfa Maistra in sodeluje v bojih za Koroško kot generalštabni kapetan I. razreda v Jezerskem odredu. V vojsko Kraljevine SHS prestopi marca 1919. Služboval in delal je na Hrvaškem in se leta 1920 v Zagrebu poročil z Metko Schaufl. V letih 1936-1937 je bil namestnik načelnika štaba Niškega vojaškega območja, nato pa je prevzel funkcijo načelnika štaba 4. armade v Sarajevu, kjer dočaka kapitulacijo kraljeve vojske. Ob napadu sil osi se je sicer dobro izkazal, saj so se nekatere njegove enote v Sloveniji dolgo uspešno upirale agresorju. A ob splošnem razsulu Kraljevine Jugoslavije so popustile tudi njegove obrambne linije, saj se je glavni napad nemške vojske izvedel iz Bolgarije in ne iz severa kot so pričakovali. Vlada in General štab niso dovolj resno upoštevali natančnih poročil obveščevalcev. Tako je Koroški Slovenec – poročnik nemškega Abwehra Emil Wedam 29. marca 1941 predal jugoslovanskemu konzulu v Celovcu Stojakoviću dešifriran telegram o napadu na Jugoslavijo v noči iz 5.-6. april. Že 1. in 3. aprila pa sta slovenska častnika polkovnik Vladimir Vakounik iz Berlina in polkovnik Franc Stropnik iz Sofije poslala enako sporočilo. Nesposobna prevratniška vlada in poveljstvo teh informacij nista znala uporabiti.

Anton Lokar je dosegel čin brigadnega generala. Veljal je za enega najsposobnejših Jugoslovanskih generalov in bil kot tak tudi večkrat odlikovan. Pokopan je na pokopališču Mirogoj v Zagrebu.

Fotografija 1: Črnomelj med obema vojnama.
Fotografija 2: Porušen most Metlika - Jurovski Brod.

Vir: KP Kolpa
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj