Na vsebino

Ljudska pesem ne bo šla v pozabo…

Skupinica članic društva kmečkih žena Metlika si je pred 20 leti nadela ime Stezice in priložnostno zapela na 25. letnici društva. Verjetno si takrat nobena med njimi ni mislila, da bodo ostale skupaj in prepevale 20 let. Svojih 20 let delovanja bi morale obeležiti v preteklem letu, žal pa je korona preprečila jubilej in niti letos članicam ni uspelo izpeljati prireditve. Vsekakor bodo … tako so se odločile, če ne v jesenskem, pa v poletnem času.

Kljub vsem težavam in ukrepom, ki nas spremljajo že skoraj dve leti, so članice uspele vaditi in posneti ljudske pesmi na zgoščenko, ki so jo poimenovale KJE SO TISTE STEZICE. Na zgoščenki je 12 ljudskih pesmi, za katere si želijo, da bi ostale in živele med nami. Medse so povabile harmonikarja Marjana Končarja.

Naj se malo sprehodimo skozi zgodovino … v teh letih so pevke pričele z nastopi na društvenih prireditvah, občnih zborih in na srečanjih sorodnih društev Bele krajine, Kočevja in Lokovdola. Družilo jih je veselje do petja in zvečer so se dobile, poklepetale, zapele in večer je bil takoj bolj prijeten. Obudile so stare običaje in zapele godovnici. Tako se je njihovo petje razlegalo po Rosalnicah, Grabrovcu, Slamni vasi, Metliki, Borštu, Drašičih, Dragomlji in Bereči vasi. Njihov prvi uradni nastop je bil v Prilozju ob 25. letnici društva kmečkih žena, še isto leto so v jeseni stale na odru Kulturnega doma v Metliki, kjer so se predstavile širšemu občinstvu.

Vadile so in prepevale, pa so jih poklicali na občni zbor različnih društev v Metliki. Obiskale so oskrbovance v domu počitka, jim zapele in jih razveselile, saj so nekateri kar zapeli z njimi. Redno vsa leta so nastopale na prireditvi Tako se je pelo in igralo nekoč, ki se odvija v sklopu dogodkov Pridi zvečer na grad. Udeleževale so se Popevanja v Predgradu, popestrile prireditve S pesnikom na sladoled, Zimske urice, Kratkočasnice, obiskale Šavrine in Šavrinke v Slovenski Istri, pripravile nastop v primorski vasici Narin, kjer so priredili srečanje turističnih vasi. Novinar je v Primorskih novicah zapisal: tako veselih Metličank in obložene stojnice Primorci niso mogli zgrešiti. Tradicionalno že več let društvo pripravlja »Jesenski večer«, kjer se predstavijo Stezice s pesmijo in amaterske igralke s skeči.

Ob 10. obletnici skupine je njihova vodja Marica Kambič zapisala: 10 pomladi je za nami, 10 let našega petja in nastopanja na tem odru in še mnogih drugih odrih širom po Sloveniji, 10 let ljudskega petja, katerega želimo ohraniti kot dediščino našega kraja in naših ljudi, 10 let tedenskega druženja in prijateljevanja, 10 let, ki niso bila vedno rožnata. Res niso bila vedno rožnata - od dveh pevk so se s pesmijo poslovile ob grobu.

Skupaj z Zvezo kmetic Slovenije so se udeležile Europeade na Poljskem. V mestu Kielce so predstavile našo ljudsko pesem in belokranjsko nošo.

S pesmijo je minilo dvajset let delovanja in le s pesmijo lahko praznujejo. Čestitamo pevkam za prepeto pot in čakamo predstavitev zgoščenke.

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem sponzorjem in donatorjem, ki so nam prisluhnili in pomagali, da je zgoščenka nastala.

HVALA !

Vir: Društvo kmečkih žena Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj