Na vsebino

Magične živali in čarovniški lonci … iz gline!

V Kreativni hiši mladih je vedno ustvarjalno. V četrtek smo se zbrali majhni in veliki navdušenci nad glino in to v kar velikem številu! Ob prijetnem medgeneracijskem druženju smo ustvarili en kup čudovitih izdelkov. Na začetku smo se spoznali s samim materialom in fino pregnetli vsak svoj kos gline in s tem ogreli prstke. Domišljiji smo pustili prosto pot in vsak je ustvarjal po svojih zamislih. Tako so nastale figure magičnih živali, čarovniški lončki, posodica za bonsai, skodelice, pepelniki in še in še.

Oblikovanje gline je umetnost, a tudi proces sproščanja, pomirjanja, spoznavanja samega sebe in lahko celo uničevanja 'slabega'. Delo z glino je eden izmed najbolj priljubljenih načinov sproščanja ter ustvarjanja. Gnetenje kepice v roki ni namenjeno le oblikovanju in igri. V svetu je glina namreč tudi priznano terapevtsko orodje, s katerim preprosto odpravljamo različne blokade. Omogoča nam, da se izražamo naravno in pristno. Spodbuja neverbalno komuniciranje, izražanje čustev in občutij, s čimer zmanjšamo stres, ki je v današnjem času vsakodnevno prisoten. Je odličen material za razigrane otroke, saj zahteva veliko mero energije, moči in hkrati zbranosti, natančnosti.

Glino lahko najdemo v naravi ob potokih, rekah in jamah. Na večjih nahajališčih se jo najde tik pod površjem. Ena od lastnosti tega naravnega materiala je, da vpija vodo, kar glini v določenih razmerjih daje plastičnost, ki omogoča najraznovrstnejše oblikovanje, s sušenjem pa izdelek ohranja obliko. Med ustvarjanjem smo tako glini dodajali vodo ali pa jo pustili da se malo posuši, ter iskali najprimernejšo mehkobo za ustvarjanje.

Na koncu smo se vsi strinjali, da mora takšna ustvarjalnica postati redna praksa v naši Kreativni hiši, v prihodnje bomo tako organizirali več tovrstnih seans, ki bodo bolj tematsko usmerjene. Izdelki bodo tudi žgani in glazirani, ter tako praktično uporabni tudi doma.

Hvala vsem za udeležbo, mi se že veselimo naslednjega srečanja, ki bo danes ob 17. uri v Kreativni hiši mladih Črnomelj (hotel). Delavnico bo vodila Tamara Pintarič.

Vir: MC Bit

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj