Na vsebino

Maja Weiss in film o Ivanu Krambergerju

V Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma je včeraj potekala premiera celovečernega dokumentarnega filma Beli bojevnik v črni obleki, ki govori o vlogi in vplivu Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove, na osamosvojitev Slovenije. Film je režirala Maja Weiss, ki se z Ivanom Krambergerjem mlajšim podpisuje tudi pod scenarij.

Film, ki ponuja dvojni portret Ivana Krambergerja, sina in očeta, v žanru raziskovalnega dosjeja s suspenzom raziskuje vpliv in vlogo Ivana Krambergerja (očeta) na osamosvojitvene procese v Sloveniji, ki jih Ivan Kramberger (sin) raziskuje pred kamero za magistrsko nalogo s pomočjo intervjujev in z ogledovanjem bogatega arhivskega gradiva.

V filmu nastopa cela plejada znanih osebnosti, med njimi Igor E. Bergant, Samo Bevk, Zlatan Čordić - Zlatko, Zmago Jelinčič Plemeniti, Janez Janša, Alenka Jeraj, Franc Kangler, Tomo Križnar, Milan Kučan, Bojan Labovič, Elena Pečarič, Lojze Peterle, Ernest Petrič, Branislav Rajić, Dimitrij Rupel, Marjan Šarec, Branko Simonovič, Marcel Štefančič jr., Violeta Tomič, Maja Weiss, Ali Žerdin, Mojca Žnidarič in Joco Žnidaršič. O Krambergerju spregovorijo tudi drugi sorodniki in znanci.

Film je nastal v produkciji Bela film in koprodukciji z RTV Slovenija.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Vir: Mladina.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj