Na vsebino

Major Žist: Uspešno sodelovanje z lokalno skupnostjo v BiH

Foto: Rajko Petek/SV
Foto: Rajko Petek/SV

Pripadniki Slovenske vojske (SV) v severnem delu Bosne in Hercegovine (BiH) živijo in delujejo v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Ob tem izvajajo projekte ozaveščanja otrok o nevarnostih min, lokalni zdravstveni ustanovi pa so na UKC Ljubljana omogočili tudi usposabljanje iz področja nujne medicinske pomoči.

Po besedah Metličana, majorja Bojana Žista, poveljnika hiše za povezavo in opazovanje (LOT) v Banjaluki v sklopu misije Eufor, je namen tega projekta povezovanje z lokalnim prebivalstvom, skupnostmi in oblastmi. Sedem pripadnikov SV živi in deluje v najeti civilni hiši, iz katere pokriva deset občin.

Gre za eno od devetnajstih LOT hiš na območju BiH, s katerimi poleg Slovenije upravlja še sedem drugih držav. Njihove naloge so ozaveščanje lokalnega prebivalstva o nevarnosti min, povezave z lokalnimi skupnostmi, spremljanje lokalnih medijev in družbenih omrežij ter udeležba na komemoracijah, proslavah in protestih, je naštel Žist.

Ob tem je izpostavil uspešno sodelovanje, ki so ga razvili z zdravstvenim domom v Banjaluki. Leta 2011 so namreč s to ustanovo stopili v stik glede možnosti zdravstvene oskrbe slovenskih vojakov, kot nadgradnjo teh storitev pa so jim marca lani ponudili še kompenzacijo v obliki usposabljanja na področju nujne medicinske pomoči.

Na usposabljanje v izobraževalni center reševalne postaje UKC Ljubljana, ki je nosilec mednarodne licence ITLS, je iz Banjaluke tako šlo deset zdravnikov in deset medicinskih tehnikov, tečaj za inštruktorja nujne medicinske pomoči pa jih je opravilo sedem. “To je zelo povečalo naš krog za to usposobljenih delavcev,” je povedala direktorica zdravstvenega doma Banjaluka Nevena Todorović.

Interes za pridobitev naziva inštruktorja nujne medicinske pomoči že kažejo drugi zdravstveni domovi v državi, ob tem se Todorovićeva nadeja, da bodo na ravni ustanove kmalu pridobili še mednarodno licenco nujne pomoči ITLS. “S tem bomo izrazito povečali kvaliteto zdravstvenih storitev na področju urgentne medicine,” je dodala.

Todorovićeva je pohvalila izjemno dobro sodelovanje s SV, ki je imela do njih korekten in profesionalen odnos. “S tem se je bistveno povečala naša prepoznavnost v lokalnem okolju in dvignila stopnja zaupanja, ki jo uživamo,” pa je ocenil Žist.

Slovenska hiša LOT pomembno prispeva tudi k ozaveščanju najmlajših o nevarnosti min. Na območju delovanja hiše je namreč 32 kvadratnih kilometrov odkritih minskih polj, ki pa se pomikajo zaradi poplav in erozije tal.

Izobraževanje po osnovnih šolah med drugimi dvakrat tedensko vodi poročnica Jasna Ibrić, ki učence seznanja z maketami min in postopki, kako ravnati v primeru, če mino opazijo v naravi. Ob tem jih posebej opozarja pred raziskovanjem zapuščenih hiš, kjer se mine pogosto nahajajo, in pred zahajanjem v označena minska polja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj