Na vsebino

Marta Kelvišar: Digitalizacija ne jemlje, temveč daje

Foto: Adria Dom
Foto: Adria Dom

Umetna inteligenca omogoča doseganje še pred kratkim nepredstavljivih ravni digitalnega poslovanja, inovativnosti in konkurenčnosti, so izpostavili na današnji konferenci GoDigital v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Vendar obenem prinaša tudi nove nevarnosti zaradi obsega podatkov in informacij, ki jih ima umetna inteligenca na razpolago.

Brez digitalizacije ne bo zelenega prehoda, slovenska podjetja pa bodo brez ustreznega znanja in kompetenc s področja informacijske in komunikacijske tehnologije izgubila boj s konkurenčnimi podjetji iz bolj razvitega dela sveta, je opozorila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. Slednja je izpostavila preskromen obseg sredstev, ki jih je država v obliki spodbud predvidela za digitalno transformacijo podjetij. To po njenih besedah še posebej velja za mala in srednje velika podjetja, ki na področju digitalne zrelosti zaostajajo, so sporočili iz zbornice.

V okviru konference je potekala tudi okrogla miza, na kateri so razpravljali o izkoriščanju moči podatkov in umetne inteligence za ustvarjanje poslovne vrednosti. Na njej je sodelovala tudi direktorica družbe Adria Dom Marta Kelvišar in med drugim opozorila na pomanjkljivo medsebojno povezanost vizije, strategije in dejanskih ukrepov. Izpostavila je vedno nove davčne obremenitve, že dve leti pogreša tudi razpise za razvoj. Od Slovenije pričakuje razvojno naravnanost, pri čemer je treba začeti pri ljudeh. Ti morajo po njenih besedah razumeti, da »digitalizacija ne jemlje, temveč daje«, država pa je tista, ki mora kreirati takšno okolje, da bo podjetjem pomagala, da bodo konkurenčna pri prodoru na tuje trge.

Menedžerka leta se je dotaknila tudi strategije za podporo digitalizacije Slovenije, v okviru katere bo vlada namenila 15,6 milijona evrov in izrazila pričakovanje, da bo tudi država digitalizirala svoje procese.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj