Na vsebino

Maturantom ukradli tri tedne

Pod takšnim naslovom je bil v ponedeljek v Slovenskih novicah objavljen članek Tanje Jakše Gazvoda. Nadaljuje se tako:

"Dijaki Srednje šole Črnomelj razočarani: šolsko vodstvo jim je zamolčalo možnost spremembe poteka mature. Bolj kot to, da bi lahko izdelke oddali pozneje, jih boli pomanjkanje komunikacije

Da matura letos bo kljub virusu, ki je ustavil svet, je dejstvo, čeprav mnogo podrobnosti, povezanih z letošnjim zrelostnim izpitom, ni povsem jasnih. Je pa pred dnevi iz Bele krajine, kjer dijaki obiskujejo Srednjo šolo Črnomelj, prišlo pismo, v katerem »zaskrbljeni maturanti« opozarjajo, da so zaradi odločitve šolske maturitetne komisije v primerjavi z maturanti drugih šol v podrejenem položaju. V Črnomlju namreč niso sprejeli možnosti podaljšanja roka za oddajo maturitetnih seminarskih nalog in laboratorijskih vaj, kar je kot možnost predlagal RIC, torej Državni izpitni center, in ki bi vsakemu dijaku, kot so prepričani maturantje, prišla še kako prav.

Maturanti Srednje šole Črnomelj so maturitetne seminarske naloge in laboratorijske vaje v nasprotju z mnogo gimnazijci že oddali 15. aprila, čeprav je RIC že konec marca šolam predstavil možnost, da ta rok prestavijo. »Za ta rok smo izvedeli iz medijev ter od dijakov drugih šol, ne pa od naše šole. Šolska maturitetna komisija se je tako odločila to zamolčati. Na dodatno pobudo dijaške skupnosti in sveta staršev je predsednica šolske maturitetne komisije sklicala sejo in v petek, 10. aprila, odločila, da dijakom roka oddaje nalog ne podaljša, in ta ostaja 15. april, češ da za to ni konkretnih argumentov, čeprav nam možnosti, da povemo svoje argumente, sploh niso ponudili. Še z dejanji, s katerimi bi si lahko šola zaradi svojega že tako skrhanega ugleda pridobila vsaj zaupanje dijakov, je tokrat znova potrdila, da ji za nas, dijake, očitno ni mar in se ji ne zdi pomembno, da bi nam šli na roko, pokazali malo empatije in nam omogočili lažje in manj stresno pisanje poročil in seminarskih nalog v tem obdobju,« so bili ostri maturantje, ki se sprašujejo, kakšne koristi je imela šolska maturitetna komisija pri tem, ko jim je ukradla dodatne tri tedne. »Tri tedne, v katerih bi lahko dobili prav tisto točko, ki bo odločilna za vpis na fakulteto.«

Razočarani tudi starši

»Najbolj boli to, da je zatajila komunikacija. Starši in dijaki pogrešamo odkrit dialog. Pričakoval bi, da bomo vsi, ki sooblikujemo šolo v kraju, torej ravnateljica, učitelji, učenci in starši, stopili skupaj in dosegli čim boljše rezultate, takšna odločitev pa je povzročila le veliko slabe volje in razočaranja,« nam je dejal eden od staršev enega od 60 gimnazijcev zadnjih letnikov črnomaljske srednje šole, čeprav je po drugi strani zadovoljen, da so tako maturanti del naloge opravili in se lahko zdaj posvetijo drugim obveznostim.

Kot pojasnjuje Polona Papler iz RIC, je državna komisija za splošno maturo konec marca sprejela sklep, da zaradi izrednih razmer šolske maturitetne komisije (ŠMK) za splošno maturo, če je to potrebno, s sklepom prestavijo zadnji rok za oddajo in izvedbo praktičnih delov izpitov splošne mature, s 15. aprila na najpozneje 4. maj: »Izvedba internih izpitov splošne mature je v pristojnosti šolskih maturitetnih komisij in v primeru, da so učitelji z učenci že zelo zgodaj opravili potrebne obveznosti, verjamemo, da se posamezne ŠMK podaljšanja roka niso uporabile. Tudi ne bi bilo smiselno zavlačevati rokov za nekaj, kar so kandidati že tako in tako opravili do prvega določenega termina. Verjamemo, da vse šole naredijo najboljše za svoje dijake.« RIC ne spremlja, ali so šole podaljšale rok oddaje in izvedbe praktičnih delov izpitov mature.

Razlogov za podaljšanje ni bilo

Ravnateljica Srednje šole Črnomelj Elizabeta Prus je povedala, da je odločitev za podaljšanje roka za oddajo internega dela mature po navodilih RIC v izključni presoji Šolske maturitetne komisije za splošno maturo. »RIC je priporočil, da bi ŠMK lahko podaljšala rok za izvedbo oziroma oddajo vseh ali posameznih oblik praktičnih delov izpitov, če bi bilo to potrebno. Objektivni razlogi za podaljšanje bi bili, če na šoli ne bi izvedli strokovne ekskurzije pri geografiji in zgodovini ali pisne naloge pri ekonomiji ali zgodovini, ustnih zagovorov seminarskih in drugih nalog ter laboratorijskih vaj pri kemiji, fiziki, biologiji. Ker smo vse dejavnosti izpeljali v skladu s predpisanimi roki koledarja za splošno maturo, dijaki pa so bili z roki seznanjeni na začetku šolskega leta, ŠMK ni imela objektivnih in upravičenih razlogov za podaljšanje roka oddaje internega dela splošne mature. Učitelji, nosilci izbirnih maturitetnih predmetov, niso navajali težav ali drugih razlogov, ki bi lahko vplivali na podaljšanje roka,« je poudarila Prusova in dodala, da so bili maturantje seznanjeni tudi z možnostjo, da če kdo iz upravičenih razlogov naloge ne bi opravil do roka, bi lahko šolski maturitetni komisiji predložil prošnjo z ustreznimi dokazili, ta pa bi odločila o upravičenosti razlogov in mu določila nov rok za oddajo naloge. A noben maturant ni zaprosil za podaljšanje roka, prav vsi so oddali naloge v skladu s koledarjem splošne mature.

»Poudariti moram, da smo udeleženci izobraževanja na daljavo v zelo težkem položaju, še posebno pa je situacija zahtevna za maturante, zato na šolah bolj kot kdaj prej potrebujemo ustvarjalni in delovni mir. Na šoli smo prepričani, da bodo naši maturantje odlično opravili svoj zrelostni izpit ter uspešno nadaljevali svojo življenjsko in študijsko pot,« je optimistična Prusova.

Državni izpitni center ne spremlja podatkov, katera šola se je odločila in prestavila zadnji rok za oddajo in izvedbo praktičnih delov izpitov splošne mature."

Z ravnateljico smo se želeli pogovoriti tudi sami, vendar sva se dogovorila, da se o šoli in vpisu novih učencev pogovoriva po 15. maju, ko bodo zaklučeni vpisi v novo šolsko leto (Aleksander Riznič).

Vir: Slovenske novice

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj