Na vsebino

Med nami in z nami

V prostorih Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj se je včeraj otvorila razstava »Med nami in z nami«, organizirana v sklopu projektaobeležitve Svetovnega dneva beguncev. Na njej sta med drugimi spregovorili županja Občine Črnomelj in direktorica Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov, vsi navzoči pa so na zabaven in interaktivni način delili svoje mnenje in refleksije razstave.

Razstava predstavlja izbor najboljših likovnih del, ki so jih ustvarili osnovnošolci od 2. do 9. razreda iz osnovnih šol po vsej Sloveniji. Likovna dela so nastala po njihovem neposrednem srečanju in pogovoru z osebami z begunsko izkušnjo, ki so delile svoje zgodbe o življenju pred prihodom v Slovenijo, o poti do sem, ter o življenju tukaj. Razstava odpira pogled otrok na to tematiko ter poudarja pomembnost neposrednega stika z osebami z begunsko izkušnjo ter pomembno vlogo lokalne skupnosti pri njihovem vključevanju v družbo.

Županja Občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič je na otvoritvi razstave povedala, da so podobni dogodki dobrodošli v krajih s specifično situacijo kot je tudi Črnomelj, saj imajo ljudje tukaj zaradi bližine meje neposreden stik s pribežniki, sporočila pa je tudi, da se lahko učimo od otrok, ki imajo še neobremenjen pogled na življenjske situacije kot je begunska izkušnja, ter da se Občina Črnomelj vključuje tudi v mednarodne projekte na to tematiko.

Direktorica Urada RS za oskrbo in integracijo migrantov Mojca Špec Potočar je prav tako poudarila pomembnost deljenja perspektive otrok na to tematiko, ter omenila, da sta osveščanje invključevanje prebivalcev lokalnih skupnosti pomembna za medkulturno sobivanje.
Direktorica ZIK-a Nada Žagar je spomnila, da se prebivalci Črnomelj s pribežniki ne srečujejo prvič, saj so v začetku devetdesetih let nudili podporo že pribežnikom iz Bosne, Franci Jazbec iz Društva Odnos pa je poudaril pomembnost informiranosti prebivalcev in prebivalk lokalnih skupnosti ter vloge nevladnih organizacij, ki so v dnevnem stiku z migranti. Kot zadnji govorec je svojo migrantsko izkušnjo delil Wasim Alkhatib iz Društva Odnos, ki je povedal, da je za uspešnointegracijo pomembno obojestransko sprejemanje, ter da veliko vlogo pri tem igrata tako podporasprejemajoče družbe kot motivacija migrantov.

Nagovorom je sledilo deljenje vtisov in mnenj o razstavi in tematiki obiskovalcev na interaktiven in razgiban način, pogovori pa so se nadaljevali ob pogostitvi z medkulturnim pridihom maroškekulinarike.

Razstava bo na ogled v ZIK-u do 20. junija, obiskovalci pa so spodbujeni, da delijo svoje vtise, mnenja, vprašanja in dileme v Knjigi vtisov in na Mizi vtisov, kjer se lahko izrazijo tudi bolj kreativno.
Razstavo, ki jo v sklopu projekta “Med nami in z nami” organizira Inštitut za afriške študije, bo na ogled v predvidoma še štirinajstih različnih slovenskih mestih. Letos se organizira še pet posvetov v večjih mestih, 20. junija - na Svetovni dan beguncev – pa tudi osrednja prireditev na muzejskiploščadi SEM v Ljubljani.

Vir: Inštitut za afriške študije Slovenija

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj