Na vsebino

Mednarodna likovna kolonija Slave Raškaj v Ozlju

KUD Artoteka Bela krajina je aktivna tudi mednarodno. Minulo soboto je podpredsednica društva Andreja Verderber sodelovala na mednarodni Likovni koloniji Slave Raškaj v Ozlju na Hrvaškem z naslovom »Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj« / »S Teslino svetlobo po poteh Slave Raškaj« Ozalj, evropska prestolnica akvarela, je gostil 16 likovnih umetnikov iz Slovenije in Hrvaške. Sodelovali so člani likovnih društev Plavo svijetlo ZGB ter ULAK-a. Slovensko ekipo so poleg KUD Artoteke sestavljali člani iz LKD Mavrica Novo mesto ter iz likovne sekcije KUD Dolenjske Toplice. Ogledali smo si veličastni grad, ki je še v fazi obnove, a imajo kljub temu že odprt muzej ter galerijo za sodobno umetnost. O pomembnosti kolonije ter lokacije nam je več povedal kustos in ravnatelj muzeja Stjepan Bezjak. Likovniki smo ustvarjali v bližini gradu, na obrežju Kolpe ter na lokacijah, kjer je slikala hrvaška slikarka in mojstrica akvarelov Slava Raškaj, katere letos na Hrvaškem obeležujejo 110 let njene smrti.

Ob tem so praznovali tudi 160. letnico rojstva Nikole Tesle. Nikola Tesla je namreč v Karlovcu obiskoval gimnazijo in to je bilo zadnje izobraževanje, katerega je zaključil. V Ozlju pa je pod njegovo idejo ustvarjena tudi hidroelektrarna, ki ima videz dvorca ravno zato, da ne kazi videz okolja in bližino veličastnega gradu. Zaradi tega je Karlovac prej dobil javno razsvetljavo, kot Zagreb.

Zvečer smo si ogledali video posnetke Teslinih izumov po svetu, med drugim tudi otvoritev hidroelektrarne na Niagarskih slapovih. Sočasno je bil na ta dan video predvajan še v znanstvenem centru Nikola Tesla v New Yorku (USA), na letališču Nikola Tesla v Beogradu (Srbija), v hidroelektrarni Jaruga (Hrvaška) ter v Knjižnici v Mariboru (Slovenija). Sledila je ti. energetska večerja po recepturi Nikole Tesla, saj je živel izredno disciplinirano in zdravo.

Ozalj in Karlovac sta letos še posebej pomembna, saj se je s tem začel Festival svetlobe in vode, znanosti in umetnosti.

Projekt so ustvarili Mestni muzej Ozalj (kustos/ravnatelj Stjepan Bezjak), likovno društvo ULAK (predsednik Mišo Pakši), Zavod Novi svijet-KA Urbani (Andrea Štalcar Furač- predsednica in avtorica projekta Teslin svet), za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

Več informacij najdete na www.e-tesla.org ter na facebook strani: Visit Tesla-Croatia

Vir: KUD Artoteka

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
74
87
98
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj