Na vsebino

Metlika 2035: vitalna, dinamična, pristna in povezana

Metliški občinski svetniki so na zadnji seji med drugim sprejeli Strategijo trajnostnega razvoja občine do leta 2035. Gre za temeljni dolgoročni planski dokument občine, ki predstavlja osnovo za njen nadaljnji gospodarski, prostorski in družbeni razvoj.

Strategijo so oblikovali na podlagi pogledov občanov, udeležencev fokusnih skupin in članov strateške skupine. Skozi proces priprave strategije so analizirali trenutno stanje, raziskali ključne prednosti ter najbolj obetavne razvojne priložnosti v občini, ki bi prinesle multiplikativne učinke in najboljše rezultate. Identificirali so slabosti, nevarnosti in razvojne izzive, opredelili dolgoročno vizijo, razvojne prioritete in cilje ter podali ukrepe za njihovo dosego.

Pred občino številni izzivi

Med ključnimi razvojnimi izzivi so prepoznali slabšanje demografske vitalnosti in odseljevanje mladih, nizko dodano vrednost na zaposlenega in neravnovesje na trgu dela, slabo prometno dostopnost in povezljivost, desezonalizacijo in upravljanje turizma, ohranjanje kmetijstva, zagotavljanje kakovosti bivanja za vse občane, razvrednotenje starega mestnega jedra, ohranjanje narave in prilagajanje na podnebne spremembe ter pozicioniranje v obmejnem prostoru in sodelovanje

»Velik izziv med drugim predstavlja dodana vrednost na zaposlenega v občini, ki je podpovprečna in dosega dve tretjini slovenskega povprečja, zaostanek za regijo JV Slovenija pa je še večji. Skozi gospodarsko preobrazbo Metlike želimo v občini izboljšati pogoje za stabilen razvoj in ustvarjanje višje dodane vrednosti gospodarskim subjektom. Želimo si demografsko vitalno in povezano Metliko, ki bo mladim generacijam omogočala privlačnejše pogoje za bivanje in delo v domačem okolju. Kot eno glavnih vrednot in potencialov, ki dodajajo vrednost kakovosti bivanja našim prebivalcem smo prepoznali ohranjeno naravno okolje, zato je za nas pomembna dostopna in zelena Metlika,« je v nagovoru zapisal župan Darko Zevnik, ki pravi, da strategija ni le zbir želja, ampak nabor uresničljivih projektov ter merljivih rezultatov, ki kaže jasno začrtano smer delovanja v prihodnje. »Občino Metlika leta 2035 vidimo kot vitalno, dinamično, pristno in trdno povezano skupnost s privlačnimi pogoji za življenje in delo,« navaja Zevnik.

Trije ključni strateški cilji

Prihodnost razvoja druge največje belokranjske občine temelji na trajnostnem in uravnoteženem razvoju, racionalni rabi prostora, krepitvi vloge medobčinskega središča, vključenosti vseh prebivalcev, odprtosti, multikulturnosti, povezovanju, samoiniciativnosti, podjetnosti in podjetništvu ter učinkoviti občinski upravi.

Razvojne prioritete občine Metlika 2035 so v strategiji opredelili skozi tri ključne cilje. Z gospodarsko preobrazbo Metlike želijo v občini izboljšati pogoje, ki bodo obstoječim gospodarskim subjektom in bodočim podjetnikom omogočali stabilen razvoj ter ustvarjanje višje dodane vrednosti na zaposlenega. Med ključne projekte so navedli opremljanje poslovne cone Pild in privabljanje vlagateljev, stičišče za razvoj kreativnosti in spodbujanje podjetništva ter izgradnjo tretje razvojne osi.

Naslednji strateški cilj je ohraniti vitalno demografsko strukturo, saj trenutni trendi kažejo na nadpovprečno hitro staranje prebivalstva tako v primerjavi z Jugovzhodno regijo kot celotno državo. Tukaj so med ključne projekte navedli izgradnjo stanovanj in športnega parka Metlika ter ureditev metliškega kopališča.

»Dostopna in zelena Metlika« je tretji strateški cilj, kamor so med ključne projekte uvrstili trajnostno upravljanje reke Kolpe, zaščito in reševanje ter sončne elektrarne na strehah javnih stavb.

Ocenjena vrednost izvedbe ukrepov Strategije razvoja občine Metlika je sicer izdelana do leta 2030 in znaša 55,5 milijona evrov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj