Na vsebino

Metliška (z)godba, 9. del

Z našo zgodbo smo se znašli v času samostojne Slovenije. V naslednjih odlomkih bomo pregledali zadnjih 30 let delovanja metliške mestne godbe, ki so – drznemo si trditi – najbolj pestra v njeni zgodovini. Gremo po vrsti ….

Po 140. obletnici in po vojni za Slovenijo je delovanje godbe zastalo. Starejši godbeniki so neredno prihajali na vaje in igranja. V obdobju od 1991. pa do 1995. leta je godba večinoma igrala le v domačem kraju in bližnji okolici. Tako je vnema za delo minila tudi nekatere mlajše člane.

Jeseni 1994 je bil sklican izredni občni zbor godbe na pobudo takratnega predsednika skupščine občine Metlika. Po burnih razpravah je kapelnik Ivan Jerina in del članov odstopilo in zapustilo godbo. Začasno je kapelniško mesto prevzela nekdanja članica in flavtistka v Orkestru slovenske vojske Ana Pezdirec – Šalamon. Postala je prva dirigentka Mestne godbe Metlika v njeni 145-letni zgodovini!

Novoizvoljeni odbor je začel iskati novega dirigenta. Vaje so včasih vodili starejši muzikanti, za proslavo ob 145-letnici pa je iz Šentjerneja priskočil na pomoč dirigent Sandi Franko. Ker od nikoder ni bilo možno dobiti kapelnika, je kapelniško mesto prevzel član godbe Rafko Ogulin, ki mesto dirigenta zaseda že 25 let! Delo v godbi se je uspešno zagnalo. Obisk vaj se je povečal in izboljšala se je kvaliteta orkestra. Število igranj se je v teh letih zmanjšalo zlasti na pogrebih in raznih proslavah.

Godba je z novim kapelnikom gostovala v Imotskem na Hrvaškem leta 1997, v Kleiningersheimu v Nemčiji leta 1998 in v Wagni v Avstriji leta 1999. Gostovanja in daljše turneje so vsekakor pritegnile h godbi mlade ljudi. Zgodbe in anekdote s teh gostovanj so med godbeniki še danes zelo žive. Ni pa vse za javnost, se razumemo. Leta 1996 je godba začela organizirati danes že tradicionalni decembrski koncert »Z godbo v novo leto« v športni dvorani OŠ Metlika.

Na izrednem občnem zboru leta 1998 se je godba uradno včlanila v Zvezo slovenskih godb. Leta 1999 so godbeniki s pomočjo metliških podjetij in občine dobili nove rdeče uniforme, ki so zamenjale stare v vijolično-črni kombinaciji. Godbeniki bodo letos po 20-ih letih ponovno osvežili garderobo z uniformami. Na leto 1999 se godbeniki ozirajo s ponosom, saj so na tekmovanju v zabavnem programu v Ormožu prejeli zlato plaketo!

Vir: Mestna godba Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj