Na vsebino

Metliški grad s perišča Obrh

Grad Metlika je značilen primer raščene arhitekture in mestnega gradu. Razvil se je iz srednjeveške utrdbe, prvič omenjene leta 1338. Na njegovo srednjeveško poreklo nas opozarja le vhodni stolp in poznogotsko okno v 1. nadstropju jugovzhodnega trakta.

Današnjo tlorisno peterokotno zasnovo je grad dobil v 17. stoletju. Notranje arkadno dvorišče zapira pet enonadstropnih stanovanjskih traktov. Na severni strani gradu se je ohranil eden izmed dveh obrambnih stolpov – bastionov, v jugovzhodnem vogalu dvorišča pa je v nadstropju ohranjena grajska kapela, ki sloni na arkadnih lokih.

Na zunanji fasadi je ohranjena neoklasicistična členitev z rustikalno obdelavo pritličja iz 19. stoletja. Čelna fasada vhodnega stolpa ima po rekonstrukciji poznobaročno podobo iz 18. stoletja.

Prvotno je imel grad pomembno vlogo pri obrambi trgaoziroma mesta, odigral pa je pomembno vlogo pri političnem, kulturnem in ekonomskem razvoju mesta. Z mestom se je razvijal in tudi spreminjal. Neprecenljiva je njegova vloga pri urbanistični podobi zgodovinskega dela mesta, saj s svojo lego in stavbno gmoto oblikuje podobo mestne vedute.

Vir tekst: https://situla.gov.si/predpisi/p0948_1.pdf

Vir: Odkrijte Belo krajino

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj