Na vsebino

Metliški knjižni zaklad: 430 let stara knjiga čevljarskega ceha

V Belokranjskem muzeju v Metliki hranijo več kot 430 let staro knjigo čevljarskega ceha, v katero so mojstri v slovenščini zapisovali pomembne dogodke. "To je nekaj, s čimer se druga mesta v Sloveniji ne morejo pohvaliti," pravi zgodovinar Janez Weiss.

Vrednost knjige metliškega čevljarskega ceha potrdili strokovnjaki

Direktorica Belokranjskega muzeja Andreja Brancelj Bednaršek je za Televizijo Slovenija tudi opisala zgodbo, kako je knjiga prišla iz muzejskega arhiva. "Ko je v monografiji o Metliki (iz leta 2018 op. a.) zgodovinar Boris Golec zapisal, da so slovenski vpisi v knjigi metliškega čevljarskega ceha posebnost brez primere, smo se v Belokranjskem muzeju zdrznili. Ali res hranimo rariteto, o kateri ne mi sami, ne strokovna in širša javnost ne ve prav veliko," se je vprašala Brancelj Bednaršek.

Z namenom, da razkrijejo vrednost knjige, so k sodelovanju povabili tri raziskovalce – Alenko Jelovšek z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU, Borisa Golca z Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU ter Janeza Weissa, vodjo Muzejske zbirke v Črnomlju, ki je Metliško cehovsko knjigo tudi uredil.

Izsledke raziskav bodo nadgradili tudi s svojim naslednjim projektom Belokranjskega muzeja, stalno razstavo z naslovom V deželi, ki se imenuje Metlika: Bela krajina v srednjem in novem veku, je še sporočila direktorica muzeja. Na razstavi, ki jo bodo pripravili v letošnjem letu, bodo na ogled tudi ohranjeni predmeti iz zapuščine metliškega čevljarskega ceha se ohranili, med njimi dve dragoceni skrinji in pečatniki.

Več si lahko preberete na spletni strani TUKAJ, kjer si lahko ogledte tudi video prispevek.

Vir: RTV SLO

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj