Na vsebino

Metliški krvodajalci so se znova izkazali

Foto: OZRK Metlika
Foto: OZRK Metlika

V Sloveniji smo 4. junija tradicionalno obeležili dan krvodajalstva kot spomin na ta dan leta 1945, ko so bile v Sloveniji odvzete in shranjene prve enote krvi. Ob tem dnevu so na Rdečem Križu Slovenije opozorili, da se potrebe po krvi z vračanjem zdravstva v stare tire delovanja znova povečujejo, in predvsem mlade pozvali k njenemu darovanju.

Za pridobivanje in zagotavljanje zadostnega števila krvodajalcev je pri nas zadolžen Rdeči križ Slovenije, ki je tudi organizator krvodajalskih akcij na državni ravni. Za zbiranje, predelavo, testiranja ter oskrbo s krvjo in krvnimi pripravki pa je zadolžena transfuzijska služba. Območno združenje Rdečega križa Metlika je v tamkajšnjem gasilskem domu danes pripravilo drugo letošnjo redno krvodajalsko akcijo. Slednje se je udeležilo 120 krvodajalcev, med njimi je bilo deset takih, ki so življenjsko tekočino darovali prvič.

Po epidemiji koronavirusa se zdravstvo vrača v normalno delovanje, s čimer se povečuje število posegov, kjer je potrebna kri, zato se potrebe povečujejo. Zato na Rdečem križu Slovenije predvsem mlade pozivajo, naj darujejo kri.

Po podatkih Zavoda RS za transfuzijsko medicino imamo v Sloveniji 62.000 krvodajalcev, od katerih jih 60 odstotkov kri daruje enkrat na leto, 28 odstotkov dvakrat, 10 odstotkov trikrat, dva odstotka pa štirikrat na leto. Da bi zadostili vsem potrebam, jih mora kri v povprečju darovati od 300 do 350 dnevno. 34 odstotkov darovalcev je žensk, 66 odstotkov pa moških. Letno opravijo 97.000 odvzemov krvi, od tega 45 odstotkov na terenskih akcijah.

Naslednja redna krvodajalska akcija bo v Metliki potekala 14. septembra.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj