Na vsebino

Metliški svetniki odločno proti reorganizaciji nujne pomoči, napovedali tudi protest

Metliški občinski svetniki so na sinočnji prvi izredni seji zahtevali ohranitev sedanjega zagotavljanja nujne medicinske pomoči v občini s stalno prisotnostjo zdravnika. Predvsem si takšno ureditev želijo tudi po letu 2027, ko naj bi po državi zaživelo 15 satelitskih urgentnih centrov, med njimi tudi v Črnomlju.

Kot je znano, je vlada na predlog ministrstva za zdravje sredi februarja sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Ta na področju nujne medicinske pomoči prinaša podlago za vzpostavitev satelitskih urgentnih centrov, ki bodo tako kadrovsko kot tudi tehnično opremljeni za takojšnjo obravnavo akutno bolnih. Reorganizacija nujne medicinske pomoči prinaša tako imenovani srečevalni sistem, ki spreminja prisotnost zdravnika v nujnem reševalnem vozilu. Zdravnik bo po potrebi na teren odšel s tako imenovanim vozilom urgentnega zdravnika v spremstvu diplomiranega zdravstvenika.

V Metliki je v zadnjih dneh zaradi napovedane reorganizacije nujne medicinske pomoči in vzpostavitve satelitskih urgentnih centrov završalo. Iz omenjene uredbe je namreč razvidno, da je predviden en diplomirani zdravstvenik manj, kljub zagotovilom, da zmanjševanja ne bo. Razočarani so tudi nad odnosom pristojnega ministrstva, ki se je sprememb lotilo brez posvetovanja z lokalno skupnostjo. Na ministrstvu sicer vztrajajo, da ničesar ne ukinjajo, zato so po njihovem vsi očitki in morebitni strahovi lokalne skupnosti o prihodnosti nepotrebni.

Metliška županja Martina Legan Janžekovič je pred dnevi na ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel naslovila zahtevo za pojasnilo o zagotavljanju nujnega zdravstvenega varstva v občini, sinoči pa so na to temo sklicali izredno sejo občinskega sveta, na katero so vabili tudi ministrico, a je pričakovano niso dočakali. Po besedah županje v občini nikakor ne morejo pristati na zmanjševanje obsega zagotavljanja programa dežurne službe, saj ta deluje dobro, zato ne morejo razumeti, zakaj bi reorganizirali nekaj, kar lahko zagotavljajo in kar uporabnikom ob južni meji prinaša varnost. Opozarjajo tudi, da so obmejno območje z velikim številom delovnih migrantov ter domom starejših občanov, poleg tega se demografska slika občine poslabšuje.

Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Metlika Duška Vukšinič je občinskim svetnikom povedala, da ima njihova dežurna služba na dan od 20 do 25 intervencij. Po njenih besedah so eden redkih zdravstvenih zavodov v državi, ki ima trenutno še dovolj kadra za organizacijo nujne medicinske pomoči, pohvalijo se lahko tudi z zelo dobrim odzivnim časom. V naslednjih treh letih tako po besedah Vukšiničeve na pričakujejo težav, kaj pa se bo zgodilo po letu 2027, ko naj bi po državi zaživeli satelitski urgentni centri, pa po njenem ostaja negotovo. "Vsi pričakujejo, da bomo manjši zavodi, ki zaenkrat uspešno zagotavljamo 24-urno zdravstveno varstvo, tem satelitskim urgentnim centrom zagotavljali kader, kar pa je za nas nesprejemljivo," pravi direktorica ZD Metlika, ki v danem trenutku ne vidi razlogov za spremembe, vsakršno krčenje obsega programa dežurne službe pa bi pomenilo slabšo obravnavo pacientov. "Vztrajali bomo na tem, da zdravstveni dom v prihodnosti ne ostane zaprt niti za minuto. Racionalizacija da, ampak ne na račun pacientov," je dejala.

Svetniki so izrazili razočaranje nad podcenjevalnim odnosom države, ki po njihovem sprejema uredbe brez upoštevanja lokalne skupnosti. Menili so, da bodo z ustanovitvijo satelitskih urgentnih centrov ostali brez izvajanja nujne medicinske pomoči, zato so sprejeli več zavezujočih sklepov. Med drugim zahtevajo jasno zagotovilo o vključenosti enote nujne medicinske pomoči ZD Metlika kot dolgoročno strateško točko za neprekinjeno izvajanje dežurne službe s stalno prisotnim zdravnikom tudi po prehodnem obdobju, ko bodo vzpostavljeni satelitski urgentni centri. Ostro nasprotujejo kakršnem koli zmanjševanju obstoječega načina zagotavljanja nujne pomoči in zahtevajo vzpostavitev satelitskega urgentnega centra v novem prizidku k ZD Metlika. Zahtevajo tudi sestanek z ministrico za zdravje in napovedujejo protestni shod, s katerim bodo opozorili, da si ob južni meji zaslužijo enako zdravstveno varstvo kot v osrednji Sloveniji.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj