Na vsebino

VIDEO: Metliški učenci ustvarili animirani film

Foto: OŠ Metlika
Foto: OŠ Metlika

V maju so učenci Osnovne šole Metlika sodelovali na delavnici animiranega filma, ki jo je izvedlo Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon iz Ljubljane. V štiridnevni delavnici so sodelovali Lucija Kostelec iz 8. b ter Anja Bajuk, Lana Kramarič, Tjaša Vraničar in Žan Žlogar iz 9. a razreda. Pod vodstvom mentoric Jelene Dragutinović, Lene Lekše in Duške Vlašič so ustvarili čudovit kratek animirani film Vojarinka. Slednji prikazuje del spleta metliškega obredja, ki ga tradicionalno na vuzemski ponedeljek izvaja Metliška folklorna skupina Ivan Navratil. Z izborom teme so se poklonili metliški kulturni dediščini, saj je metliško obredje na vuzemski ponedeljek namreč vpisano v register nesnovne dediščine državnega pomena.

Udeleženci delavnice so spoznali različne faze nastajanja animiranega filma, nove tehnike animacije in mnogo tehničnih trikov, ki sta jim jih zaupali mentorici Jelena in Lene. Priložnosti za sproščanje domišljije in izkazovanje iznajdljivosti je bilo torej na pretek. Učenke in učenec so svoj prosti čas preživeli zelo kreativno, pridobili so nova znanja in se povezali v dobro ekipo.

Film so sofinancirali Slovenski filmski center, Javna agencija Republike Slovenije, Društvo Slon in Osnovna šola Metlika.

Vir: OŠ Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj