Na vsebino

Mineva 80 let od dogodka pri mostu na Vranovičih

Foto: KS Črnomelj in ZiK Črnomelj
Foto: KS Črnomelj in ZiK Črnomelj

Člani Združenja borcev za vrednote NOB Črnomelj in krajevna skupnost Črnomelj so včeraj pri vranoviškem mostu obeležili spomin na dogodke v noči z 11. na 12. avgust 1941, ko se je tam zgodil prvi belokranjski organiziran napad na sovražno italijansko vojsko. Letos mineva natanko 80 let od dogodka, ki sicer ni zahteval žrtev in tragične usode. V spomin na te dogodke v krajevni skupnost Črnomelj, 11. avgusta, praznujejo tudi svoj praznik.

V krajši slovesnosti so poleg spominov in nagovorov prisluhnili tudi partizanski pesmi v izvedbi Lada Laknerja na harmoniki. Po obisku spomenika so se odpravili v Kulturni dom Črnomelj, kjer so si ogledali razstavo Domovina je kul(tura) in delili svoje ganljive spomine na medvojno otroštvo ter pomembne državne in kulturne dogodke v Črnomlju, ko je bil le-ta prestolnica Slovenije

Združenje borcev za vrednote NOB Črnomelj bo prvo septembrsko soboto, v sklopu praznovanja krajevnega praznika, organiziralo tudi pohod k partizanskemu skrivališču blizu Miklarjev. Partizani, ki so pred 80-timi leti napadli vlak, so se namreč v ta tabor oziroma skrivališče odpravili peš.

Praznik Krajevne skupnosti Črnomelj bodo tudi letos obeležili s tradicionalno prireditvijo, ki bo potekala 4. septembra, ob 19. uri, pod lipami na Gričku v Črnomlju.

Vir: KS Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj