Na vsebino

Mirna gora, 12. december 2021

Da bi znali pravilno ceniti nebesa, je dobro, da človek preživi kakšne četrt urice v peklu. (Will Carleton)

Na včerajšnji dan, 11. decembra se je rodil 1756 - Anton Tomaž Linhart, slovenski pesnik, dramatik, zgodovinar (umrl leta 1795).

Sprva je pisal v nemščini. Njegovo prvo delo Miss Jenny Love je izšlo leta 1780. Prvo delo v slovenske jeziku je bil prevod oziroma priredba nemške komedije Die Feldmühle, ki ji je dal naslov Županova Micka. Ta velja za prvo slovensko posvetno gledališko delo. Po Županovi Micki je napisal še daljšo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi.

Linhart je najpomembnejši slovenski preroditelj, najdoslednejši svobodomislec in razsvetljenec, prvi izraziti meščan v slovenski kulturi. Njegovo delo je raznorodno; obsega nemške verze in dramska dela, prve poskuse znanstvenega zgodovinopisja in številne pobude, s katerimi je segal daleč prek okvirov svojih uradnih dolžnosti; spodbujal je razvoj dramskega slovstva v slovenskem jeziku.

(Enciklopedija Slovenije)

11. decembra smo praznovali mednarodni dan gora. Leta 2003 je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila ta dan za mednarodni dan gora.

Danes je 12. december, tretja adventna nedelja, 346. dan leta po gregorijanskem koledarju. Samo še 19 dni ….. in Novo leto je tu.

Preživite jo lepo!

Vir: Dom na Mirni gori

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj