Na vsebino

Kostanjev piknik mladih planincev na Mirni gori

Že dvanajsto leto mladinski odsek pri Planinskem društvu Črnomelj organizira kostanjev piknik s prenočevanjem mladih planincev na Mirni gori. Zaradi velikega zanimanja smo piknik organizirali v dveh terminih: 6. in 7. oktobra (33 otrok) ter 13. in 14. oktobra (13 otrok).

Starši z otroki in vodniki smo se zbrali v petek ob 16. uri na postajališču pred OŠ Loka Črnomelj. Starši so se dogovorili, kdo bo peljal do Blatnika, kjer se je začel naš pohod. Pripešačili smo mimo Škrilja do planinskega doma na Mirni gori. Med potjo smo si privoščili dosti počitkov, saj je bilo vreme lepo in toplo.

Oskrbnica Jožica in pomočnica Tončka sta nas postregli s toplim čajem. Sledilo je preoblačenje v suha oblačila in raziskovanje okolice Mirne gore. V dragi za domom smo igrali nogomet, delali bivak iz sušic, z lučkami se povzpeli na vrh Mirne gore, se vpisali v knjigo obiskovalcev, pekli hrenovke in penice, si pravili zgodbe, šale, telefončke, peli, uživali v rahlem vetru in padanju listov z dreves.

V dom se nam ni mudilo, saj smo obakrat imeli srečo z izjemno toplima večeroma in vztrajali smo čim dlje zunaj.

Po prihodu v dom smo z veseljem dočakali palačinke in čaj. Sledila je težko pričakovana namestitev v sobe. Nista manjkali druženje v sobah in igranje družabnih iger.

Naslednje jutro smo pospravili postelje, pripravili nahrbtnike, izpolnjevali dnevnik mladega planinca, se zapisali v knjigo obiskovalcev, pozajtrkovali, se poslovili in zahvalili oskrbnici Jožici in kuharici Tončki za gostoljubnost.

Preden smo sestopili po gozdni učni poti na Planino, smo se povzpeli na stolp, pozvonili za srečo in se razgledali po Beli krajini.

Na Planini smo si ogledali vodni vir. Po počitku pod divjim kostanjem smo nadaljevali po cesti na Kleč in na Vrčice, kjer so nas ob 12. uri počakali starši.

Vodniki Matej, Mateja, Janez in Sonja smo med hojo poučevali planinske vsebine iz opreme, varne hoje, rastlinstva in živalstva.

Vsi smo bili mnenja, da smo imeli zelo dobri skupini in tako bomo še naprej z veseljem vodili mlade planince na prenočevanju v domu na Mirni gori. To nas motivira, da vztrajamo pri delu z mladimi planinci, zadovoljni pa so tudi starši.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj