Na vsebino

Moravec moral znova v prtljažnik

Miroslav Moravec. Foto: zajem zaslona
Miroslav Moravec. Foto: zajem zaslona

V tožbi 82-letnega Miroslava Moravca proti državi so včeraj na dvorišču sodne palače na Tavčarjevi 9 v Ljubljani opravili ogled njegovega temno sivega forda C-max, v katerega so ga maja 2019 zaprli ilegalni prebežniki in odpeljali v bližino italijanske meja.

Sodnici Boženi Novak, pooblaščencu Jožefu Klavdiju Novaku in državni odvetnici Živi Popovič je pokazal, v kakšnem položaju je več ur ležal zvit v prtljažniku. Prepričan je, da so ga od njegovega vinograda naprej peljali proti Dragatušu in Staremu trgu ob Kolpi ter da so nato na prehodu Sodevci prečkali mejo s Hrvaško, poroča današnji Dnevnik. Zaradi dvoma, ali je iz prtljažnika sploh lahko natančno opazoval okolico, so opravili rekonstrukcijo. Sodnica je na koncu ugotovila,da se iz položaja v katerem je bil, vidi skozi zadnje vetrobransko steklo. »Ocenjujem, da se je sodišče prepričalo, da je lahko opazoval, kje se vozijo. Lahko je gledal ven,« je ob koncu povedal odvetnik Novak in dodal, da je imel glavo nad nivojem zadnje police. Te v vozilu nikoli ni imel nameščene.

Moravec terja od države 45.000 evrov odškodnine na račun strahu, telesnih bolečin in posledic, ki jih je utrpel zaradi incidenta. Prepričan je, da je vse to njena krivda, ker ni ustrezno poskrbela za varnost svojih državljanov. Sporno naj bi bilo ravnanje policije na mejnih prehodih. Ko naj bi namreč prečkali mejo v Sodevcih, je Moravec pričakoval, da jih bodo policisti ustavili, ugotovili, kaj se dogaja, in ga rešili. Tako pa je iz zadnjega dela forda videl le dvignjeno zapornico – nihče jih ni ustavil in mirno so zapustili državo. »Policisti niso opravljali svojih nalog. Če bi jih, bi videli, da so v vozilu s slovensko registrsko tablico tujci in da je v prtljažniku ugrabljen in zvezan človek,« poudarja Novak. Moravec med drugim še trdi, da so kmalu po prihodu na hrvaško stran z avtom nasedli na drevesnih štorih. Kot pravi odvetnik je po zadnjem naroku v sodni spis vložil zapisnik zavarovalnice in račun pooblaščenega avtomobilskega servisa, ki pričata, da je imel avto res poškodovano podvozje.

Kje natanko so se potem vozili in kje ponovno prečkali mejo, da so prišli v Slovenijo, Moravec ne ve, kjer mu kraji (v nasprotju s tistimi iz začetka poti) niso znani. Prva točka, ki jo je nato spet prepoznal, je Ilirska Bistrica, kasneje pa avtocesta in ob njej kažipoti za Koper in Divačo. Na očitek, da ni logično, da bi tujci tvegali in z ugrabljenim dvakrat prečkali državno mejo, Novak odgovarja, da so se, kot vse kaže, ravnali po Googlovi aplikaciji. »Če z lokacije njegovega vinograda kot cilj vpišeš Italijo, ti pokaže natanko to traso, ki jo je opisal tožnik. Vodi te čez mejni prehod Sodevci,« poudarja.

Na naslednjem naroku konec maja bodo zaslišali policiste, ki naj bi tisti dan delali na omenjenem mejnem prehodu. Novak ima za njih veliko vprašanj, še v Dnevniku piše novinarka Mojca Furlan – Rus.

Vir: Dnevnik

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj