Na vsebino

Izposoja e-koles: v Semiču bolj zadovoljni kot v Črnomlju

Postaja za izposojo e-koles v Semiču.
Postaja za izposojo e-koles v Semiču.

V sklopu projekta Kolesarska veriga na podeželju so lani v mestnem jedru Črnomlja in v trškem jedru Semiča odprli postaji za avtomatizirano izposojo električnih koles na območju Bele krajine, imenovano BiKe. Ta v spomladanskih, poletnih in deloma jesenskih mesecih omogoča javni samopostrežni dostop do koles, nas pa je zanimalo, kako je sistem po dobrem letu dni delovanja zaživel v praksi.

V Črnomlju bi si želeli več uporabnikov

»Glede na statistiko uporabe v letošnjem letu, ugotavljamo, da uporaba e-koles doslej med občankami in občani žal še ni zaživela tako, kot bi si želeli. Letos je bilo opravljenih zgolj osem izposoj, kar med drugim pripisujemo dejstvu, da je bila doslej na voljo le ena postaja. Pričakujemo, da bo uporaba e-koles prihodnje leto narasla, saj bomo spomladi 2024 v sklopu novega projekta postavili še eno dodatno postajo pri poslovni stavbi Avto Krka,« so nam odgovorili s črnomaljske občine.

Želijo si, da bi ljudje prepoznali pozitivne učinke uporabe koles v mestu in jih začeli uporabljati pri vsakdanjih opravilih. »Cilj uvajanja oblik trajnostne mobilnosti v navade prebivalcev v naši občini je zmanjševanje onesnaževanja okolja in spodbujanje zdravega načina življenja,« so še zapisali.

Tudi v Semiču spomladi dodatna postaja za izposojo e-koles

V semiški občini je v letošnjem letu izposojo električnih koles koristilo 23 posameznikov, ki so zakupili mesečni paket. Najbolj aktivni meseci so bili junij, julij, avgust in september. »V primerjavi z lanskim letom opažamo porast uporabe e-koles za kar 200 odstotkov (otvoritev avtomatiziranega sistema izposoje koles smo imeli 19. 6. 2022). Poleg domačinov so uporabniki omenjenega sistema obiskovalci iz različnih delov Slovenije, pa tudi nekaj tujcev je med njimi,« je zapisala dr. Iva Konda s semiške občinske uprave.

Tako kot v Črnomlju bodo prihodnje leto tudi v Semiču postavili še eno postajo za avtomatizirano izposojo koles. Ta bo predvidoma v aprilu 2024 zaživela na semiški železniški postaji, kjer bodo na voljo tri e-kolesa. Za naložbo, s katero želijo spodbuditi tako kolesarjenje kot pogostejšo uporabo vlaka, so pridobili 20 tisoč evrov evropskih sredstev. »To je namreč ena od aktivnosti v sklopu projekta Z okolju prijazno infrastrukturo do urejenega podeželja, v katerem sodeluje 12 občin JV Slovenije in Razvojni center Novo mesto, urejajo pa se avtobusne postaje ali kolesarske postaje,« je še navedla dr. Konda.

V Metliki na voljo le dve e-kolesi

Metliška občina v omenjenem projektu z razliko od obeh sosednjih belokranjskih občin ne sodeluje, imajo pa v sklopu turističnega produkta Belokranjski piknik na kolesu, v Hiši dobrot Bele krajine za izposojo na voljo dve električni kolesi. Na Zavodu Metlika so nam povedali, da so izposojevalci teh koles predvsem turisti, ki kolo dobijo v brezplačen najem, košarico z lokalnimi dobrotami pa si sami izberejo in račun poravnajo v Hiši dobrot Bele krajine. Kolesa so v Metliki za izposojo na voljo od maja do začetka novembra.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj