Na vsebino

Muzejska hiša Semič

Stavba Muzejske hiše Semič ima živahno preteklost. Zgradili so jo leta 1838, in sicer kot prvo šolsko poslopje v našem kraju. Vir učenosti je bila do leta 1931, ko so v Semiču zgradili novo in večjo osnovno šolo.

Med drugo sv. vojno so v njej organizirali več izobraževanj za partizane: šolo voditeljev SKOJ, prvi tečaj slovenskih propagandistov in dopisnikov ter šolo narodne zaščite.

Stavba je pozneje služila kot krajevni urad, zdravstvena postaja, policijska posta in pošta, v šestdesetih letih 20. stoletja pa so bila v njej stanovanja.

Leta 1973 so v njej svečano odprli Krajevno muzejsko zbirko Semič, slavnostni govornik je bil takratni ravnatelj Belokranjskega muzeja Metlika Jože Dular. Takrat je muzejska zbirka postala podružnična enota Belokranjskega muzeja Metlika, kamor spada tudi danes.

Leta 2019 so semiški muzej v celoti prenovili v okviru projekta Misterion. Stavbo in organizacijo dejavnosti v muzeju upravlja Kulturni center Semič, vinogradniško in zgodovinsko zbirko vzdržuje Belokranjski muzej Metlika, za naravoslovno pa skrbita Prirodoslovni muzej Slovenije in Občina Semič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj