Na vsebino

Na 7. javnem pozivu LAS DBK denar tudi v Belo krajino

Na razpisana sredstva 7. javnega poziva LAS DBK za sofinanciranje iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) je bilo oddanih osem (8) projektov, od tega en projekt za sofinanciranje iz sredstev Ukrepa 1.B – Povečati samooskrbnost na prehranskih in ostalih področjih, ter sedem projektov za sofinanciranje iz Ukrepa 2.B – Oblikovanje in izvajanje programov ter manjših naložb za ureditev površin za skupne namene in potrebe v podeželskih naseljih

Znesek zaprošenih sredstev v višini 223.571,19 EUR je presegal razpisana sredstva v višini 169.129,70 EUR. Po opravljenem pregledu in ocenjevanju je bilo Upravnemu odbor LAS DBK v potrditev predlaganih šest projektov, in sicer:

  • Dolenjska podeželska tržnica, v višini 26.208,80 EUR;

  • Socialna aktivacija - S kolesom na podeželje, v višini 26.972,47 EUR;

  • Herbalium - prostor narave, zdravja in dobrega počutja, v višini 29.913,59 EUR;

  • Oživimo vaško središče in povežimo generacije v Rožič Vrhu, v višini 29.914,32 EUR;

  • Doživetje dediščine Klevevža, v višini 26.983,84 EUR;

  • Skozi pravljice do med. druženja prebivalcev v Poljanski dolini, v višini 23.762,48 EUR.

Podrobnejši opis dveh belokranjskih projektov:

Oživimo vaško središče (nosilec: RIC Bela krajina, partnerji: Prostovoljno gasilsko društvo Rožič Vrh, Športno kulturno društvo HRIBOVEC, Krajevna skupnost Talčji Vrh, MBGRAD Boštjan Majerle s.p.):

Projekt je namenjen prebivalcem Rožič Vrha in bližnje okolice, saj bo s svojimi aktivnostmi izboljšal kvaliteto življenja na podeželju. Urejena bodo športna igrišča in površine namenjene aktivnemu preživljanju prostega časa ter druženju različnih generacij. Urejene površine bodo postale osrednji prostor izvajanja aktivnosti in dogodkov prebivalcev krajevne skupnosti Talčji Vrh in bližnje okolice. Izvajale se bodo raznovrstne izobraževalne, športne in družabne aktivnosti. Poudarek bo na osveščanju o zdravi prehrani in o pomenu gibanja za zdravje, na informiranju o požarni varnosti in na učenju nudenja prve pomoči. Obnovljeno bo spominsko obeležje, obstoječi vodnjak in kažipot. Lokacija bo z ureditvijo postala točka za oddih kolesarjev in pohodnikov. Del na novo vzpostavljene infrastrukturo bo namenjen tudi otrokom s posebnimi potrebami. Ker bodo uporabniki do novo urejene družbene infrastrukture lahko enostavno dostopali peš ali s kolesom, ima projekt tudi trajnostno komponento. Ob vseh projektnih aktivnost se bo krepila lokalna identiteta in solidarnost v skupnosti.

Skozi pravljice do med. druženja prebivalcev v Poljanski dolini (nosilec: RIC Bela krajina, partnerji: Kulturno društvo Stari trg ob Kolpi, Knjižnica Črnomelj):

Projekt je zastavljen kot nadgradnja projekta »Interpretacija vodnih virov in ekstenzivnih pašnikov v Poljanski dolini«, ki je trenutno še v izvajanju. Namen projekta je, da se obogati in nadgradi skupne družabne prostore in sicer z dodatno kulturno in socialno vsebino. Lokalni prebivalci bodo imeli možnost večje socialne vključenosti in možnost medgeneracijskega sodelovanja. Preko škrata z imenom Uršek bodo obiskovalci, na inovativen način, pridobivali znanje o kulturni in naravni dediščini Poljanske doline. Poleg tega bodo organizirane različne delavnice, kjer bo predstavljena možnost razvoja turistične ponudbe »zgodbarjenja« (»storytellinga«). Tri izbrane lokacije bodo opremljene s knjižnimi policami, ležalniki ter stroji, ki bodo omogočali izobraževanje, sproščanje in medgeneracijsko druženje. Na lokacijah bodo organizirani različni dogodki, kot so skupinske delavnice in predstave. Delovanje aktivnosti v projektu bo potekalo po konceptu krožnega gospodarstva. Projekt bo nastavil izhodišča za učenje in povezovanje za naslednje generacije, zato se bodo aktivnosti izvajale tudi po koncu projekta.


Vseh šest vlog je Upravni odbor potrdil na seji dne 15. 6. 2021 in zadolžil vodilnega partnerja za izvedbo vseh potrebnih nadaljnjih postopkov za potrditev vlog na Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Vir: LAS DBK
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj