Na vsebino

Na današnji dan se je rodil Marjan Kozina

Na današnji dan se je leta 1907 rodil slovenski skladatelj Marjan Kozina. V Ljubljani je sočasno študiral matematiko, filozofijo, klavir in violino, kasneje pa se je usmeril v študij glasbe na Dunaju in v Pragi. Po osvoboditvi je postal prvi upravnik Slovenske filharmonije, deloval je tudi kot pedagog na Akademiji za glasbo v Ljubljani. K slovenski filharmonični glasbi je največ prispeval s svojoSimfonijo v štirih stavkih, ki jih je komponiral ločeno in so lahko tudi samostojne pesnitve. Nosijo naslove: Proti morju, Padlim, Ilova Gora in Bela krajina.

Zadnji stavek je bil v povojnih časih največkrat izvajana skladba, saj je postala simbol vojn in povojnih časov, s svojim optimizmom pa je predstavljala voljo do življenja naroda. Kozina se je posvečal tudi pisanju in prevajanju. Osredotočil se je predvsem na področje knjig o glasbi, glasbeni teoriji in estetiki. Prevedel je več romanov, pisal potopise, kritike in polemične sestavke.

Ob stoletnici delovanja Slovenske filharmonije, 13. januarja 2008, je bila po njem poimenovana Velika dvorana Slovenske filharmonije; v dvorano Marjana Kozine.

Vir: Razstava slovenska zgodovina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
43
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj