Na vsebino

Na Dnevih svetovanja za znanje so na ZIK-u spodbujali pridobivanje spretnosti

Na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj so v času od 20. do 22. septembra 2023 potekali Dnevi svetovanja za znanje. Ob letošnjem Evropskem letu spretnosti so bile v okviru Svetovalnega središča Pokolpje organizirane aktivnosti in vsebine, ki so postavljale v ospredje pomen ozaveščanja in dviga spretnosti odraslih. Dogodki so bili organizirali v vseh treh belokranjskih občinah.

Na Ljudski univerzi ZIK Črnomelj je potekalo spoznavno-delovno srečanje s predstavniki sindikata ZSSS in predstavitev poklica andragog. Dr. Marko Radovan iz Filozofske fakultete v Ljubljani je dijakom Srednje šole Črnomelj predstavil fakulteto, študijski program pedagogika in andragogika, potek študija ter možnosti izmenjav. Svetovalke in svetovalci ZIK Črnomelj so predstavili delo organizatorja izobraževanja in svetovalca v izobraževanju odraslih. Potekale so tudi delavnice na temo kako se uspešno učiti, zakaj se vključiti v postopek vrednotenja neformalnih znanj in kako se z e-znanji učiti slovenščino. V okviru dogodka Kultura je priložnost za vse je bila skozi različne delavnice in kulturni program predstavljena kompetenca kulturna zavest in izražanje. Obiskovalci so s sodelovanjem na likovni, lončarski, glasbeni in plesni delavnici razvijali svoje spretnosti na kulturnem področju. Članice likovne skupine Ivanjščice, ki deluje v okviru Društva upokojencev Črnomelj in člani KUD Artoteka so pripravili razstavo slik Kulturnega doma Črnomelj. V okviru kulturnega programa so se predstavili člani Gledališke skupine ZIK Črnomelj s predstavo Multi s. v., člani Folklorne skupine KD Stari trg ob Kolpi in Folklorna skupina Zeleni Jurij.

V okviru Dneva za digitalno znanje je bila v prostorih Društva upokojencev Semič organizirana delavnica uporabe pametnega telefona, kjer so udeleženci pridobili osnovna znanja o varovanju in zaščiti osebnih podatkov, dostopu do storitev e-zdravja, digitalni kameri, uporabi družbenih omrežij in aplikacij Google Maps in Google Lens. Delavnica je potekala v sodelovanju z Ljudsko univerzo Velenje. Delavnica Naučimo se bolje uporabljati pametni mobilni telefon je bila organizirana tudi v Gasilskem domu Podzemelj in v hiši Otona Župančiča v Vinici. V Ljudski knjižnici Metlika je potekala delavnica Ocenite svoje digitalne spretnosti, kjer so udeleženci spoznali in reševali vprašalnik za vrednotenje digitalne spretnosti, s pomočjo katerega so preverili in ovrednotili svoje računalniško znanje ter pridobili informacijo o možnostih svetovanja, učenja in izobraževanja.

Na dogodku Igraj se v mestu – dan brez avtomobila je na stojnici znanja potekala predstavitev svetovalne dejavnosti in kulturno-izobraževalnih programov.

Dnevi svetovanja za znanje so strokovno promocijski dogodek, namenjen informiranju in spodbujanju odraslih za vseživljenjsko učenje in svetovanje. V vseh dneh dogodka je bilo 230 obiskovalcev, kar dokazuje, da se odrasli v Beli krajini zavedajo pomena temeljnih življenjskih spretnosti, ki so gradniki posameznikove neodvisnosti in osebne učinkovitosti. Neformalno izobraževanje odraslih postaja ena izmed temeljnih in sodobnih oblik izobraževanja. ZIK Črnomelj sledi novim razvojnim smernicam, zato svoje programe in storitve na področju kulture in izobraževanja razvija, nadgrajuje in jih prilagaja potrebam okolja. Odraslim omogoča dostopno in kakovostno svetovanje, učenje in izobraževanje, ki temelji na načelih trajnostnega razvoja.

Vir: ZIK Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj