Na vsebino

Arheološko bogastvo Bele krajine (18)

Amfora

Hruškasta amfora tipa Dressel 6B iz rdečkaste gline. Vrat podolgovat in se zoži proti vrhu. Ročaj elipsoidnega preseka. Ustje čašasto in odebeljeno. Dno se zaključuje v ovalen blago izbočen gumb.

Štrekljevec - Malneričev vrt, 1. - 2. st. n. št., keramika, A11773

Amfora je posoda z dvema ročajema. Latinska beseda izhaja iz grške amphoreus, ki pomeni amphi – ( na obeh straneh, oboje) in phoreus (nosilec, ki se nanaša na dva ročaja na nasprotnih straneh).

Gre za posebno obliko največkrat keramične posode, ki so jo uporabljali za transport in shranjevanje, tako suhih kot tudi tekočih živil.

V njih so shranjevali žito, sadje, vino, oljčno olje, ribje omake…

Obliko amfore in tehniko izdelave je narekoval predvsem raba posode. Eno od tipologijo antičnih amfore je izdelal znameniti nemški arheolog Heinrich Dressel.

Predstavljena amfora spada v tip 6B po Dresslu. Uporabljena je bila za transport in shranjevane oljčnega olja. O vsebini nam govorijo žigi in tittuli picti – zapisi s črno ali rdečo barvo, ki se nahajajo na ustju in ročajih podobnih amfor. Čeprav je bilo raziskanih le malo delavnic amfor tipa Dressel 6B, je njihovo izdelavo mogoče pripisati keramičnim delavnicam v Istri in severni Italiji. Ena od delavnic je bila odkrita v Fažani pri Puli. Slednja je bila v lasti senatorske družine Laecanii.

Žal naša amfora nima ohranjenega ne napisa ne žiga, a po obliki in izdelavi ustreza istrskim amforam za oljčno olje. Odkrita je bila v enem od antičnih grobov na Štrekljevcu.

Fotografija: Amfora tipa Dressel 6B, 2022, avto: Leon Gregorčič, hrani BMM.

Vir: Belokranjski muzej Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj