Na vsebino

Na krvodajalski akciji v Črnomlju veliko mladih

Foto: OZRK Črnomelj
Foto: OZRK Črnomelj

Zavod za transfuzijsko medicino je v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa (OZRK) Črnomelj danes v prostorih OŠ Mirana Jarca Črnomelj organiziral drugo redno letno krvodajalsko akcijo. Kljub počitnicam in dopustom se je odzvalo 172 krvodajalcev, med njimi je bilo osem takih, ki so kri darovali prvič.

Na OZRK Črnomelj so z odzivom krvodajalcev zadovoljni, sekretarko Marjanco Cimerman pa še posebej veseli dejstvo, da življenjsko tekočino daruje vse večje število mlajših od 30 let, tako da se za prihodnost krvodajalstva pri nas očitno ni bati. Poleg učilnic, ki med počitnicami samevajo, so se tako vsaj malo popolnile tudi zaloge krvi, ki so v Sloveniji trenutno na spodnjih mejah. Zdravstveni sistem namreč prehaja v normalno delovanje, zato se potrebe po krvi povečujejo, pojasnjujejo na zavodu za transfuzijsko medicino. Za zagotavljanje zadostnih količin krvi potrebujejo ‪350 - 400 krvodajalcev na dan.

Potrebe po krvi so bile zmanjšane le v prvem epidemičnem valu, nato pa so bile le nekoliko manjše kot sicer. Ob tem se je morala transfuzijska služba skupaj z Rdečim križem prilagoditi in spremeniti organizacijo krvodajalskih akcij in izvedbo odvzemov krvi. Zaradi varovanja zdravja krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja širjenja okužb so uvedli številne zaščitne ukrepe, med katerimi je bil najzahtevnejši ukrep telefonskega naročanja krvodajalcev na odvzem in hkratnega preverjanja ustreznosti za darovanje krvi.

V Črnomlju sicer organizirajo tri redne letne krvodajalske akcije, naslednja bo potekala v oktobru.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj