Na vsebino

Na letošnjih Dnevih svetovanja za znanje smo odkrivali skrita znanja odraslih

Na ZIK-u Črnomelj so v času od 21. do 23. septembra 2022 potekali Dnevi svetovanja za znanje in 11. regijski festival zaTE. Festival je potekal v Novem mestu, Trebnjem, Kočevju in v Črnomlju.

Na Ljudski univerzi ZIK Črnomelj smo organizirali brezplačne delavnice in predstavitve za brezposelne, zaposlene, upokojence, udeležence izobraževanja odraslih in srednješolce. Potekale so delavnice na temo kako se uspešno učiti, udeleženci so spoznali postopek vrednotenja neformalnih znanj, razvijali digitalne kompetence za prihodnost, se učili slovenščine in uporabe pametnega telefona. V sodelovanju s Podjetniškim inkubatorjem Bela krajina in njihovimi člani smo pripravili predstavitev uspešnih podjetniških zgodb iz našega okolja za srednješolce Srednje šole Črnomelj. Svojo poslovno pot so predstavila podjetja Ally anglistika, Typo in RINGOX d.o.o. ter mlade spodbudila k podjetniškemu razmišljanju.

Na stojnici znanja, v okviru Dneva za skrito znanje, so obiskovalci dobili nasvet glede vključitve v izobraževanje, s področja načrtovanja karierne poti in odkrivanja znanja v postopku vrednotenja neformalno pridobljenega znanja. Gre za znanja, ki jih odrasli pridobimo po različnih poteh, pri delu, pri različnih izobraževanjih, pri ukvarjanju s hobiji, pri društveni dejavnosti in znotraj družine. Udeleženci so spoznali vprašalnik SVOS (spletni vprašalnik ocenjevanja spretnosti), ki je namenjen ocenjevanju matematičnih, bralnih in digitalnih spretnosti ter druga orodja, ki jih uporabljamo pri ugotavljanju in vrednotenju znanj odraslih.

V prostorih Ljudske univerze ZIK so v organizaciji Zavoda RS za zaposlovanje, Območne službe Novo mesto potekale delavnice za brezposelne osebe, kjer so udeleženci spoznali portal Poiščidelo.si ter možnosti izobraževanja in usposabljanja. V sodelovanju z delodajalci v okolju so izvedli mini zaposlitveni sejem, kjer so se delodajalci predstavili in ponudili možnost zaposlitvenega razgovora iskalcem zaposlitve.

Strokovna javnost, delodajalci in udeleženci projekta Temeljne in poklicne kompetence 2018-2022 Pokolpje so se udeležili zaključne konference projekta, kjer so bili predstavljeni rezultati in dosežki projekta ter smernice za nadaljnji razvoj kompetenc zaposlenih in iskalcev zaposlitve. Poleg partnerskih organizacij v projektu, so pri predstavitvah sodelovali tudi predstavniki delodajalcev, financerja projekta in udeleženci.

Festival sta organizirala RIC Novo mesto in Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Novo mesto skupaj z ljudskimi univerzami v regiji: ZIK Črnomelj, Ljudsko univerzo Kočevje in CIK Trebnje.

Vir: ZIK Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj