Na vsebino

Na obisku pri Vidi in Francu Zepuhar v Bušinji vasi

Franc se živo spominja dogodkov iz druge svetovne vojne. Med drugim nam je podrobno opisal kako je po kapitulaciji Italije oktobra 1943 doživel vdor nemških motoriziranih in oklopnih enot v Belo krajino. Prvi SS tankovski grenadirski polk je iz Novega mesta krenil preko Gorjancev (Vahte) do Jugorja. Tu je glavnina odšla proti Semiču, manjši oddelek pa proti Suhorju oz. Metliki. Na poti so s strojnicami ustrelili vsakogar, ki so ga zatekli ob cesti. Na Suhorju so tako ustrelili Antona Kramariča in Janeza Južno, oba iz Dragomlje vasi. Ustreljena sta bila tudi invalid Slavko Nemanič in partizan neznanega imena, Jože Šmit pa je bil ranjen.
Radko Polič je v knjigi Belokranjski odred (str. 471) med drugim napisal, da je bil ta nemški vdor veliko presenečenje. Polič navaja, da je po cesti prihrumel tank, za njim drugi in tretji, nato avtomobili v dolgi, neskončni vrsti. Ženske na njivah so dvignile glave. »Cankarjeva brigada« je vzkliknilo dekle. Saj so že pravili, da dobi avtomobile in tanke.« Cankarjeva brigada je motorizirana! Zajelo jih je veselje, mahale so z rutami in veselo vzklikale. Tedaj se je tank na cesti zasukal, zadrdrala je strojnica in krogle so se vsule po strnišču na njivi. Ženske so onemele. »Jezus, Nemci!« so vzkliknile in se pognale proti gmajni nad vasjo, medtem ko so tanki zavili na Suhor. Spodaj po cestah je bilo videti že kolone vojakov, ki so prodirali od vseh strani.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj