Na vsebino

Na ogled številne zanimivosti o belokranjskih društvih

Foto: KC Semič
Foto: KC Semič

Na včerajšnji mednarodni dan arhivov so v Kulturnem centru Semič predstavili razstavo in razstavni katalog o društvih V slogi k uspehu! Zgodovinskega arhiva Ljubljana.

Društva ali klubi so nevladne in nepridobitne organizacije, ki delujejo na prostovoljni osnovi in omogočajo vsakomur, da je dejaven na področju, ki ga zanima. Nekatera društva imajo že dolgo tradicijo in segajo daleč v 19. stoletje, številna so nastala šele pred kratkim. V njih je tisoče ljudi posvetilo svoj prosti čas določenemu športnemu, znanstvenemu, umetniškemu, humanitarnemu, narodnozavednemu ali izobraževalnemu cilju. Zato je vsako društvo pomemben odraz časa in družbe in v ožjem smislu odstira skupne interese, potrebe in kulturo neke skupine ljudi.

Ta trenutek deluje v Sloveniji približno 24.000 različnih društev, ki nam omogočajo, da zdravo in kakovostno preživljamo prosti čas. V nekaterih se pod vodstvom strokovnjakov urimo v športu, raznih spretnostih in umetnosti. Druga so tu zato, da nam lajšajo težave in ponudijo pomoč, ko se znajdemo v življenjski stiski. Naši predniki so taka prostovoljna dejanja visoko cenili, zato so dokaze o tem skrbno hranili. Nekaj takih dragocenih dokumentov si lahko ogledate na razstavi v Kulturnem centru Semič.

Nekaj zanimivosti iz zapisov o belokranjskih društvih, ki so zbrane v katalogu:

  • »22. avgusta 1966 je Semič doživel prijetno presenečenje. Semiško turistično društvo je priredilo pri domu TVD Partizan Semiško ohcet.« Prireditev s folklorno skupino in petjem je spremljalo skoraj 2000 gledalcev. Dogodek so snemali tudi za televizijo.
  • Tujsko prometno društvo v Metliki in Črnomlju je leta 1933 izdalo promocijsko turistično brošuro za Belo krajino. Med drugim so zapisali tudi:

- Adlešiči bi bili prav gotovo najlepše letovišče, če bi ležalo kje v Švici.

- Vinica s svojo lego reke Kolpe nudi prijetne pogoje za kopanje.

- Božakovo – belokranjski Bled, ki ima v okolici ostanke gradu Brlog ter podzemno jamo Vrlovka.

- Mirna gora je kraj, kjer je narava lepša od besed.

- Stari trg si je prislužil naziv belokranjski Vintgar.

  • V Metliki so ustanovili Prvo kranjsko svilno društvo, ki mu je predsedoval vitez dr. Josip Savinšek, slednji je bil leta 1869 glavni pobudnik ustanovitve prve požarne brambe na Slovenskem.
  • Med drugo svetovno vojno je bilo v Črnomlju ustanovljeno Slovensko časnikarsko društvo in v Gradacu Rdeči križ Slovenije.
  • Društvena kultura v Črnomlju med obema vojnama je bila na visokem nivoju, saj so imeli v novem Sokolskem domu leta 1930 najmodernejše opremljeno gledališko dvorano in oder.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj