Na vsebino

Na razstavi Obrazi dediščine JV Slovenije tudi belokranjski objekti

Prenovljeni grad Vinica. Foto: ZVKDS
Prenovljeni grad Vinica. Foto: ZVKDS

V Galeriji Spomeniškovarstvenega centra v Ljubljani so odprli razstavo Obrazi dediščine jugovzhodne Slovenije, na kateri se predstavlja novomeška območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Izbrane varstvene dejavnosti in obnovljeni spomeniki dajejo vpogled v aktualno problematiko in izzive spomeniškovarstvenega dela v tem delu Slovenije.

Začetki organizirane službe za varstvo kulturne dediščine v Novem mestu segajo v leto 1980, ko je bila znotraj tedanjega Zavoda za družbeno planiranje Novo mesto ustanovljena organizacijska enota za varstvo naravne in kulturne dediščine. Pred tem je to območje pokrival Ljubljanski regionalni zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine. Samostojni Zavod za varstvo naravne in kultne dediščine Novo mesto (ZVNKD) je bil ustanovljen leta 1983. Z ustanovitvijo Javnega zavoda RS za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) v letu 1999 je iz kulturnovarstvenega dela ZVNKD nastala območna enota ZVKDS v Novem mestu.

Območna enota ima od leta 1994 svoje prostore na gradu Grm, ki je kulturni spomenik lokalnega pomena in je od leta 2010 v lasti države. S svojimi 20 zaposlenimi izvaja varovanje in ohranjanje kulturne dediščine v 18 občinah na Dolenjskem, v Beli krajini in v delu Posavja. Na območju, ki ga enota pokriva, je registriranih 3212 enot nepremične kulturne dediščine, od tega je 603 kulturnih spomenikov lokalnega in 36 državnega pomena.

Na razstavi predstavljajo tudi objekte iz vseh treh belokranjskih občin in vse zvrsti dediščine. Prav tako so želeli predstaviti delo vseh strokovnih delavcev na enoti ter tudi sodelavce Restavratorskega centra in Centra za preventivno arheologijo, ki delujejo na našem območju, saj se njihovo delo močno prepleta z delom območne enote.

Pričujoča razstava je nadaljevanje predstavitve iz leta 2013, ki jo je območna enota Novo mesto pripravila ob praznovanju 30. obletnice delovanja. Hkrati je to tudi napoved obsežnejše strokovne monografije o razvoju spomeniškovarstvene dejavnosti v jugovzhodni Sloveniji, s katero želijo v prihodnjem letu vsebinsko zaokrožiti in obeležiti 40 let svojega delovanja.

Razstava bo na ogled do 12. maja.

Vir: ZVKDS

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj